Сорт: Пино Гри
Grossi Laüe е термин в Елзаския диалект, обозначаващ най-добрите лозя и представлява еквивалент на немското Grosses Gewächs или на Grand Cru в Бургундия.
Лозя и почви:
Реколта 2011: Сурова зима с 26 дни под нулата. Май е топъл и сух, с разцъфване 15 дни преди очакваното. Хладно, влажно и мрачно лято. Завръщането към идеалното време се случва 2 седмици преди гроздобер, който стартира на 12 септември, без никакво прекъсване от началото до края. Отлична зрялост на плода...
Сорт: Пино Гри
Grossi Laüe е термин в Елзаския диалект, обозначаващ най-добрите лозя и представлява еквивалент на немското Grosses Gewächs или на Grand Cru в Бургундия.
Лозя и почви:
Реколта 2011: Сурова зима с 26 дни под нулата. Май е топъл и сух, с разцъфване 15 дни преди очакваното. Хладно, влажно и мрачно лято. Завръщането към идеалното време се случва 2 седмици преди гроздобер, който стартира на 12 септември, без никакво прекъсване от началото до края. Отлична зрялост на плода с нежна киселинност. Вината са вече очарователни, лесно разбираеми и могат да се пият скоро след бутилиране.
Лозя и винификация: Гроздето се бере ръчно, пренася се в малки касетки до пресите, които действат на принципа на гравитацията, без изпомпване или други механични процеси. Мъстта се декантира в продължение на няколко часа, след което ферментира при контролирана температура между 18 до 24 ° C. Тази реколта ферментира в използвани бъчви от пино ноар, виното стои върху утайката си с чест батонаж и преминава малолактична ферментация. На следващата пролет виното леко се филтрира точно преди бутилирането и бутилките отлежават избите, до реализация на пазара.
Описание: Цветът на виното е свеж, жив и бодър, с доминиращи зелени акценти; има силна интензивност и дълбочина. Букетът е експресивен и представя чисти плодови и цветни аромати, типични за това обещаващо и изтънчено вино. Има перфектно балансирани завладяващи аромати на бяла праскова, кайсия, акациев цвят, свежи смокини, ликьорис, мед, портокалов цвят, цитрон и сандалово дърво. Вкусът вълнува вкусовите рецептори с щедрост, нежност и вискозитет. Послевкусът е дълбок, пълен и продължителен.
Потенциал за отлежаване: Въпреки ясната си младост, това вино е превъзходно за незабавна
консумация, но може да бъде оставено за отлежаване в продължение на 5
до 10 години. Страхотен класически Пино Гри, който ще придобие комплексност в продължение на 8 или повече години.
Препоръчваме: Това е гастрономично вино, много добър пример за Пино Гри с дълбочина и щедрост, който запазва сухотата си. Най-добре се сервира при 5 ° С вкусни и богати ястия: телешко, свинско, фазан, яребица, черен трюфел, особено след отлежаване между 5 и 12 години.