Сорт: 100% Шардоне
Henriot Cuve 38 е родено през 1990 г. от желанието на Жозеф Анрио, 7-мо поколение наследник на фамилията Анрио, да отдаде почит на един от основните принципи на Maison Henriot: Savoir-Faire, изкуството на блендирането.
Всичко за кювето: https://www.winebox.bg/bg/news/cuvee-38-maison-hen...
ВЕЧНИЯТ РЕЗЕРВ
Предприемачът в семейството и ненадминат визионер, Жозеф Анрио разбира, че създаването на отлично шампанско изисква време. През 1990 г. той започва да събира най-добрите вина шардоне от реколтата в един съд, номериран като 38ми.Този...
Сорт: 100% Шардоне
Henriot Cuve 38 е родено през 1990 г. от желанието на Жозеф Анрио, 7-мо поколение наследник на фамилията Анрио, да отдаде почит на един от основните принципи на Maison Henriot: Savoir-Faire, изкуството на блендирането.
Всичко за кювето: https://www.winebox.bg/bg/news/cuvee-38-maison-hen...
ВЕЧНИЯТ РЕЗЕРВ
Предприемачът в семейството и ненадминат визионер, Жозеф Анрио разбира, че създаването на отлично шампанско изисква време. През 1990 г. той започва да събира най-добрите вина шардоне от реколтата в един съд, номериран като 38ми.Този съд съдържа бленд от вина резерви, които Жозеф започва да добавя във всяко Нон-винтидж шампанско Henriot, за да създаде тяхното уникалто ДНК. След около 15 години, Жозеф решава да бутилира този бленд като самостоятелно вино. Така и името на това кюве идва от номера на съда, Кюве 38.
През 2007 година, този бленд от 17 реколти от най-добрите Гран Крю лозя в Кот де блан - Le Mesnil-sur Oger, Chouilly, Avize, и Oger- е бутилиран за първи път. След вторичната ферментация блендът остава още 5 години в бутилката преди да се появяви на пазара.
Кюве 38 живее вечен живот, след като вино от всяка последна реколта се добавя към него. Свежото ново вино ферментира в неръждаеми стоманени съдове, преминава малолактична ферментация преди да бъде добавено към бленда 38 с вина резерви.
Бутилира се само в магнум бутилки. 1000 бутилки, всяка една е номерирана.
Досажът е 5 г/л.
Лозя: Рядък и комплексен бленд от 100% шардоне, идващо
от четири от най-престижните Grand Cru апелации в Côte des Blancs: Chouilly, Avize, Oger и Mesnil-sur-Oger, Chouilly.Предвид
ниския му дозаж, който никога не надвишава 5 г/л остатъчна захар, това вино
напълно изразява ароматите на тероарите, от които идва.
Характеристики: На външен вид виното е привлекателно
бледожълто, деликатно, със златист оттенък, докато постоянен и устойчив поток
от мехурчета с рядък финес се издигат в чашата.
На нос деликатните аромати на прясно масло, така типични за
стила на Анрио, се задържат трайно сред аромати на бели цветя. Заедно със
своята поразителна минералност виното разкрива и леко кремообразен характер, подкрепен
от отличителна нотка на корен на женско биле (ликьориче).
На небцето Cuve 38 разкрива своя неподражаем стил. Виртуозната
хармония се лъкатуши между живи цитрусови плодове и слънчеви, зрели кайсии. Следват
нотки на сладкиши с мед.
Думи на уайнмейкъра:
“Henriot Cuve 38 предлага дегустация, разбуждаща сетивата. Красотата
на неговата история, неговата визуализация и ароматите му не могат да оставят
човек безразличен.
Този бленд от вина 30 поредни години, предлага множество
нюанси и страхотна комплексност. Ако по-старите вина трезво патинират ароматния
профил, то вината от по-младите реколти дават усещане за вечна младост. Всяко
поколение вино се среща, смесва и опитомява с течение на времето, образувайки
безпроблемно съгласувано и изненадващо хармонично цяло.
Henriot Cuve 38 е шампанско, което поражда връзка. Прецизността
и елегантността са неговите отличителни белези.”
Alice Tétienne/ Алис Тетиен, селърмастър на Maison Анрио
Предлага се само в магнум бутилка (1500 мл ), в лимитирана
серия от 1000 магнума.