Назад

16-10-2025г.

НОВО ОТ DOLCE & GABBANA AND DONNAFUGATA

SICILIA DOC NERELLO MASCALESE SPARKLING WINE

ПОРЪЧАЙ ТУК

Dolce&Gabbana и Donnafugata са обединени от своята споделена любов към Сицилия в едно уникално сътрудничество, основано на креативност и майсторство. Bollicina Gold е Nerello Mascalese Brut Rosé, чиято непогрешима минералност е подсилена от вулканичните почви.   

   

BOLLICINA GOLD 2019

   

Производствен район: Източна Сицилия, в имота на община Рандацо, от грозде, отглеждано в особено подходящи зони по склоновете на вулкана Етна.

Тип: Пенливо розе, произведено по традиционния метод (Brut).

Сорт грозде: Nerello Mascalese.

Почви и климат: Преобладаващи терени на височина над 500 м над морското равнище, планински релеф и песъчливи почви от вулканичен произход. Климатът е континентален с медитерански влияния — студени зими и лета с големи температурни амплитуди между деня и нощта.

Лозя: Лозя с традиционни местни системи на отглеждане. Наклонените терени се култивират на тераси, оградени със сухи каменни стени от лава.

Реколта: Реколтата 2019 г. беше хладна, със средни количества валежи — типична за региона. Валежите през пролетта и лятото, особено между средата на август и началото на септември, подсилиха свежестта и аромата на гроздето.

Гроздето бе събрано ръчно в касетки и внимателно подбрано. За Bollicina Gold сортът Nerello Mascalese бе обран на 14 и 15 септември.

Винификация и отлежаване: След пристигането в избата гроздето преминава допълнителна селекция на вибрационна маса, след което се пресова деликатно. Ферментацията протича в съдове от неръждаема стомана при контролирана температура. Следва вторична ферментация в бутилката. Виното отлежава върху утайката около 36 месеца преди дегоржиране, а след това — още поне 12 месеца в бутилка.

Дегустационни бележки: Светлорозов цвят със златисти отблясъци. Аромат на препечен хляб с плодови нотки на цитрус и червено френско грозде. В устата се отличава с свежест, минералност и дълготраен вкус. (Дата на дегустация: 25.03.2025)

Потенциал за отлежаване: Най-добър за консумация в рамките на 8–10 години.

Диалог с креативността: С етикет „Gold“, символизиращ елегантност и жизненост, това пенливо вино въплъщава иконичния стил на Dolce&Gabbana, които са създали дизайна на марката. Изисканата опаковка на Bollicina Gold е почит към италианското майсторство, което се отразява във всеки детайл на това изключително вино.

Съчетаване с храна:

Перфектно розе за консумация с морски дарове, тартар от риба и прошуто.

Подходящо за всички ястия.

Сервира се в чаши със среден размер, без разширен ръб.

Отваря се непосредствено преди поднасяне, при температура 6–8°C.

Аналитични данни:

  • Алкохол: 12% vol.
  • Обща киселинност: 6.9 g/l
  • pH: 3.15

Първа реколта: 2019