Назад

06-11-2017г.

Какво трябва да знаете за шампанското Блан де Блан (Blanc de Blancs)

Няколко насоки за разбиране на този стил.

Blanc de Blancs е стил на шампанско, който се радва на популярност и е лесен за разбиране. Защо?   

Накратко, тези шампански са божествени! "Blanc de blancs" буквално се превежда като "Бяло на белите", което показва, че винопроизводителят е направил бяло вино от бяло грозде;  в  Шампан това е Шардоне. Лозята, разположени в Cotes de Blancs, между Cramant and Mesnil-sur-Oger,  дават най-добрите примери за този стил.  

Трите сорта, които се отглеждат универсално в Шампан, са Шардоне (бяло грозде), Пино Ноар (червено грозде) и Пино Мьоние (червено грозде). Шардонето се счита за един от благородните сортове грозде на региона и придава финес и елегантност на виното, то е Кралицата на апелацията Шампан, а червеният сорт Пино Ноар е нейният надежден Крал.

Сортът Шардоне може да бъде донякъде хамелеон, тъй като поема характеристиките на лозята и района, в който се отглежда, поради което Шардонето от Шампан предлага удивителна варовикова минералност и от време на време - соленовати нотки, което го прави превъзходен спътник за стриди и морски дарове.

Шардонето е колоритно, минерално и притежава висока киселинност в младостта си - когато отлежава в избите само в продължение на няколко години. Докато Шардоне, което отлежава  с времето грациозно променя великолепната текстура на небцето с нотки на ядки и бриош. Едно чудесно шампанско Blanc de Blancs може да бъде просто ефирно и небесно, безкрайно елегатно, пълно с финес! А ние го обожаваме!

Типични характеристики на Шампанско Blanc de Blancs:

Цвят: Бледо жълт със зелен оттенък.

Типични аромати на младо шардоне: цитрус, лимон, грейпфрут, портокал, мандарина, бели цветя, соленоватост, варовикови или минерални нотки.

Типични аромати на отлежало шардоне: Масло, препечен хляб, бриош, ванилия, ядки и сметана.

Текстура: Жизнена, колоритна, енергична, копринена текстура върху небцето.

Кога да пиете Blanc de Blancs: Като аперитив, със стриди, хайвер и други морски дарове.   

Вижте нашето вълшебно Taittinger Blanc de Blanc тук:    

http://www.winebox.bg/bg/wines/tetanzhe-kont-de-sh...   

http://www.winebox.bg/bg/wines/750-ml-shampansko-t...   

Шардонето е колоритно, минерално и притежава висока киселинност в младостта си - когато отлежава в избите само в продължение на няколко години. Докато Шардоне, което отлежава с времето грациозно променя великолепната текстура на небцето с нотки на ядки и бриош. Едно чудесно шампанско Blanc de Blancs може да бъде просто ефирно и небесно, безкрайно елегатно, пълно с финес! А ние го обожаваме!

Типични характеристики на Шампанско Blanc de Blancs:

Цвят: Бледо жълт със зелен оттенък.

Типични аромати на младо шардоне: цитрус, лимон, грейпфрут, портокал, мандарина, бели цветя, соленоватост, варовикови или минерални нотки.

Типични аромати на отлежало шардоне: Масло, препечен хляб, бриош, ванилия, ядки и сметана.

Текстура: Жизнена, колоритна, енергична, копринена текстура върху небцето.

Кога да пиете Blanc de Blancs: Като аперитив, със стриди, хайвер и други морски дарове.

Конт де Шампан Блан де Блан
Конт де Шампан Блан де Блан
Конт де Шампан Блан де Блан
Конт де Шампан Блан де Блан