Назад

01-11-2025г.

БОЖОЛЕ НУВО РЕКОЛТА 2025

Les Vins Georges Duboeuf – Обзор на реколтата 2025

След изключително меката зима лозята се събудиха много рано от своя покой. Пъпкуването беше наблюдавано още в края на март, което потвърди ранното начало на вегетационния период. Пролетта на 2025 г. се оказа най-топлата исторически някога регистрирана реколта във Франция. Гръмотевичните бури, често много силни, подложиха на изпитание уменията и търпението на лозарите.

Цъфтежът се случи през последната седмица на май, при благоприятни условия, макар че някои участъци пострадаха от неравномерно оплождане, което доведе до скромни добиви – но малките зърна натрупаха повече концентрация и ароматна интензивност.

Лятото премина в редуване между суша и локални бури. Няколко горещи вълни с температури над 40 °C ускориха допълнително узряването на гроздето. Началото на зреенето започна около 15 юли – по-рано, отколкото през 2024 г. Официалният старт на беритбата беше обявен на 25 август — почти две седмици по-рано от предходната година.

Въпреки променливото време по време на гроздобера – редуване на слънце и дъжд – гроздето показа прекрасен баланс между свежест и зрялост. Винарите, търпеливи и всеотдайни, успяха да извлекат най-доброто от тази взискателна година.

Ранна, контрастна и характерна реколта — такава, която отразява голямото разнообразие на тероарите и майсторството на хората, които ги обработват.

Почти 20 000 души от цяла Европа участваха в гроздобера през 2025 г. Както повелява традицията, гроздето от сорта гаме все още се бере основно на ръка, за да се запазят целите гроздове и да се позволи провеждането на полу-въглеродна мацерация – типична за производството на Божоле.

   

Денис Лапалу, главен винар на Georges Duboeuf от 2003 г.:

„Реколта 2025, ранна и многообещаваща, се развива при отлични условия. Общото качество в лозята е изключително, а дори и по-късно узряващите зони постигнаха задоволителна зрялост. Дъждовете по време на гроздобера помогнаха да се ребалансира първоначално високата киселинност и внесоха чудесна хармония във виното. Ферментациите протекоха плавно и стабилно, с бърза естествена екстракция на цвят, което улесни нашата работа. Малките зърна дадоха концентрирани, плътно оцветени и ароматни вина. Тази реколта ми напомня 2015-а – с нейното богатство, баланс и сияен плод.“

Емерик Гоше, енолог на Georges Duboeuf от 2018 г.:

„Реколтата 2025 беше дълбоко повлияна от времето и напълно изразява идентичността на тероара и уменията на винарите. Отличава се с красива стилистична разнородност: богати, мощни вина от ранно узряващите райони и по-меки, по-леки вина, прибрани под септемврийските дъждове. Това допълнение носи баланс в купажите. Вината Beaujolais-Villages, особено тези от Saint-Étienne-des-Ouillières, се открояват със силен характер и изтънчено изражение.“

   

Художникът за Beaujolais Nouveau 2025:   

Jean-Philippe Delhomme

Жан-Филип Делом е роден през 1959 г. в Нантер, Франция. Живее и работи в Париж от завършването си в Националното училище за декоративни изкуства през 1985 г. Повече от тридесет години сътрудничи с големи международни медии (Vanity Fair, The New Yorker, Vogue, Architectural Digest…), създава кампании за престижни марки и публикува книги, съчетаващи текст и илюстрации. Неговите творби са излагани в галерии и институции като Perrotin (Париж, Ню Йорк, Токио, Сеул), Musée d’Orsay и Pacific Design Center в Лос Анджелис.

По случай Beaujolais Nouveau 2025 Делом продължава дългогодишната традиция на натюрморта. Художникът представя композиция, едновременно класическа и изчистена, но и жизнена. На фона, с цвят на вино, върху леко очертана маса, са подредени бутилка, чаша, ваза с цветя и книга. Простите, бързо щриховани форми контрастират с тъмния фон благодарение на белите пространства, които подчертават обектите. В горната част са написани думи с главни букви, напомнящи легендарния слоган:

„Le Beaujolais nouveau Georges Duboeuf est arrivé!“ —

„Новото Божоле на Georges Duboeuf пристигна!“

Бутилката се отваря, чашата се пълни — всичко ни приканва да се насладим на новата реколта.

   

Обобщение

Годината 2025 се откроява като ранна и силно контрастна реколта, белязана от изключително високи температури и понякога бурни гръмотевични бури. Благодарение на грижливата работа на лозарите, въпреки ниските добиви — около 30 хектолитра на хектар — гроздето постигна отлично качество. Богато на захари и аромати, то отразява уникалния характер на всеки тероар и уменията на винарите. Божолето от Maison Georges Duboeuf е щедро и ароматно, напълно въплъщаващо особеностите на времето през годината. Както обичаше да казва основателят Жорж Дюбьоф:

Всяка реколта е отражение на своето време.

Израз, който напълно описва вината от 2025 г.

   

Феноменът Beaujolais Nouveau — Ключови данни (по данни за 2024 г.):

  • 14,3 милиона бутилки, продадени по света
  • Вината „Nouveaux“ представляват 22% от регионалното производство на Божоле
  • Две трети от тях се консумират във Франция
  • Най-големи пазари, извън Франция: Япония, САЩ, Великобритания, Канада и Белгия

От името на нашето семейство и Maison Georges Duboeuf,изказваме най-сърдечни благодарности за вашите усилия да отпразнувате пристигането на Georges Duboeuf Beaujolais Nouveaux на 20 ноември 2025 г.

Вашата отдаденост и страст правят това ежегодно събитие неповторим момент на споделяне и сдружаване.

С най-добри пожелания от Божоле,

Адриен Дюбьоф-Лакомб.