Назад

07-01-2022г.

CUVEE 38 - MAISON HENRIOT - ВЕЧНОТО ВИНО

ВИЗИОНЕРСКО ВДЪХНОВЕНИЕ

Henriot Cuve 38 е родено през 1990 г. от желанието на Жозеф Анрио, 7-мо поколение на фамилията Анрио, да отдаде почит на един от основните принципи на Maison Henriot: Savoir-Faire: Изкуството на блендирането.   

Когато Аполин Анрио основава Maison Henriot през 1808 г., тя създава уникален Savoir-Faire, в който Изкуството на блендирането е основен принцип.

За да отдаде почит на Аполин, Жозеф Анриот създава през 1990 г. един Постоянен резерв с вина, Cuvee 38. Той решава да посвети това кюве на Côte des Blancs, един от двата исторически сектора на Къщата, и на сорта Шардоне, емблематичния сорт грозде, който се отглежда Гран Крю лозята на Coets de Blancs

Всяка година Джоузеф внася екстракт от новата реколта към постоянния резерв от вина и опитва получената смес. Едва 17 години по-късно, след добавянето на вина от реколтата от 2007 г., Джоузеф Анрио решава да бутилира това творение, което тогава е кръстено на оригиналната си бъчва: Cuve 38.

От първото му бутилиране, всяка година се създава ново издание на кювето. Петото издание на Henriot Cuve 38 се състои от вина от всяка следваща реколта от 1990 до 2011 г. Тези вина идват изключително от 4 Grands Crus лозя от шардоне от Côte des Blancs: Avize, Le Mesnil-Sur-Oger, Oger, Chouilly.

Именно по време на дегустациите на бистрите вина от последната реколта е направена селекцията на вината, които ще се интегрират в постоянния резерв Cuve 38.

Избраните са вина, които ще издържат във времето, тези, чиято свежест изненадва и тези, чиято прецизност и отличителност преобладават.

Рядък и комплексен бленд от 100% шардоне, blanc de blancs Предвид ниския му дозаж, който никога не надвишава 5 г/л остатъчна захар, това вино напълно изразява ароматите на тероарите, от които идва.Cuve 38 е създадено през 1990 г., родено от визионерското вдъхновение на Жозеф Анрио, който измисля идеята за отделяне на един резервоар от най-престижните Blanc de Blancs шампански, като всяка година се добавя най-чистия, типичен характер на всяка реколта.

КВИНТЕСЕНЦИЯТА НА ШАРДОНЕТО

Първата дегустация беше откровение. Първото Cuve 38, бленд от вина от реколти 1990 - 2007 г., беше създадено през 2009 г. и оставено да отлежава още пет или шест години в избите в Реймс, преди да бъде опитано от най-претенциозните фенове.    

Според Жозеф Анрио репутацията на кювето ще се затвърди като „една удивителна среща между най-доброто Шабли и най-великото Мьорсо“.

Най-чист минерален израз, допълнително подсилен от комплексността и щедростта, дарени от времето, превръщат това кюве в квинтесенцията на Мезон Анрио.

ПОСЛЕДНОТО, 5-ТО ИЗДАНИЕ

Последното Cuve 38, Edition 5, беше създадено през 2013 г. и се състои от бленд от вина от 22 реколти ( между 1990 - 2011). Това ексклузивно лимитирано издание от само 1000 магнума, отлежавали в избте в Реймс поне 6 години, излиза триумфално през юли 2019 г. , готово да бъде опитано от любителите.

ЖИВОТ

Cuvée 38 капсулира едно многогодишно, безсмъртно вино, като позволява на свежестта да внесе жизненост в комплексността на най-доброто шардоне. В резултат на това, виното притежава богаство от уникална, вълнуваща и дълбока емоция, която се развива и разкрива своите качества чрез постоянно променящ се спектър от аромати, още и при самата му дегустация.

Пласт върху пласт от време, като множество томове от значим, постоянно актуализиран, обогатяван и разширен труд.

Роден е Вечният резерв.   

Думи на Уайнмейкъра: 

“Henriot Cuve 38 предлага дегустация, която събужда сетивата. Красотата на неговата история, неговата визуализация и ароматите му не могат да оставят човек безразличен.

Този бленд от вина от всяка реколта, в продължение на над 30 години, предлага множество нюанси и страхотна комплексност. Ако по-старите вина трезво патинират ароматния профил, то вината от по-младите реколти дават усещане за вечна младост.

Всяко поколение вино се среща, смесва и опитомява с течение на времето, образувайки безпроблемно съгласувано и изненадващо хармонично цяло.

Henriot Cuve 38 е шампанско, което поражда връзка. Прецизността и елегантността са неговите отличителни белези.”

Alice Tétienne/ Алис Тетиен, селърмастър на Maison Анрио

Купи виното тук: https://www.winebox.bg/bg/wines/1500-ml-shampansko...  

Предлага се само в магнум бутилка (1500 мл) в лимитирана серия от 1000 магнума.