Fontalloro е в селекцията Топ 20 Италиански вина в класацията на Doctor Wine, Daniele Cernili. То е най-представителният израз на санджовезе от Fèlsina.
Сорт: 100 % Санджовезе
Лозя: Гроздето за Fontalloro идва от лозя, трансгранично преминаващи границата между деноминацията Chianti Classico и деноминацията Chianti Colli Senesi. Лозята, намиращи се в наименованието Chianti Classico са в най-високата част на Fèlsina, докато тези в Chianti Colli Senesi са разположени по-ниско, между 407 и 330 м над морското равнище. С югозападно изложение.
Почви: Гроздето се...
Fontalloro е в селекцията Топ 20 Италиански вина в класацията на Doctor Wine, Daniele Cernili. То е най-представителният израз на санджовезе от Fèlsina.
Сорт: 100 % Санджовезе
Лозя: Гроздето за Fontalloro идва от лозя, трансгранично преминаващи границата между деноминацията Chianti Classico и деноминацията Chianti Colli Senesi. Лозята, намиращи се в наименованието Chianti Classico са в най-високата част на Fèlsina, докато тези в Chianti Colli Senesi са разположени по-ниско, между 407 и 330 м над морското равнище. С югозападно изложение.
Почви: Гроздето се влияе от различни почвени композиции: от страната на Chianti Classico почвата е камениста и варовита; от страната на Crete Senesi почвата е песъчлива, глинеста и наносна, с камъчета и морски седименти. Първа реколта на Fontallorо e 1983.
Винификация: През осемдесетте години се селектират лозя и се провеждат задълбочени изследвания, за да се идентифицират най-подходящите растения-майки при изготвянето на присаждане и презасаждане, провело се в началото на 2000 г. Ръчно прибиране на реколтата се провежда в две фази, като се избират най-добрите гроздове След качествен подбор на гроздовете, следва ронкане и пресиране. Ферментацията и мацерацията преминават в неръждаема стоманени съдове в продължение на 16 - 20 дни при температура между 28° C и 30° C, с програмирани изпомпвания. През март-април виното се премества в нови и в еднократно използвани Френски дъбови бъчви. Съзрява между 18 и 22 месеца. Финалният бленд се бутилирана, и отлежава в бутилка още минимум 8-12 месеца.
Описание: Рубинено-червен цвят с богати и наситени тонове. Разнообразие от ароматни билки, акцентирани с щедри нотки на тютюн и мокра пръст (суха пръст също), касис и женско биле. Вкусът се проявява в добра съгласуваност със средно-гладките танини, които осигуряват на виното продължително стареене. Вино с богата структура и интензитет и елегантен завършек.