Назад

    FELSINA   

Тоскана, Италия

www.felsina.it

Фелсина се гордее с древен произход. Етрускитe, тези древни, енигматични хора, които в зората на цивилизацията донесли лозата и маслиновото дърво на Италианския полуостров, се заели да дадат също и на тази област, на Фелсина, отличителна идентичност. Римляните също признават благоприятната природа и ценят Фелсина като място за освежаване и среща по пътя Via Antiqua, древна пътна артерия, свързваща Сиена с Арецо. Има доказателства за съществуването на болници във Фелсина още през 1165 г. Веднага щом човек стъпи в този район, чувства морална отговорност към тази земя. Религиозните сгради и земи и днес все още са в имението Фелсина; в миналото са били използвани от поклонници на път за Рим, пътуващи по Франкския път (Via Francigena), един от най-големите поклоннически и търговски маршрути през Средновековието, свързващ областта със Сантяго де Компостела, както и със Светите земи и Йерусалим. Фелсина все още приема пътници, които пристигат от покрайнините на Кастелнуово Берарденга - град, където някога се издигали резиденции, крепости и църква, под владението на Берарденги - древна Франкска династия, която основана херцогство Сиена и живее тук до 1865 година. Обликът на Фелсина днес е до голяма степен отражение на 18-ти век, резултат от ремонтите, направени от благороднически фамилии, свързани с Ордена на Св. Стефан.

Фелсина се намира в общината Кастелнуово Берарденга, в провинция Сиена, на югоизточния край на областта Кианти Класико, между последните разклонения на хълмовете Кианти и началото на долината Омброне. Като цяло, Фелсина обхваща около 5000 декара, с малко над 900 дка засадени с лозя на възвишения с надморска височина от 350-420 метра. Глината на Крете Сенези, които се намира недалеч по посока на Монталчино, напомня че Фелсина, стояща на границата на Областта със защитено наименование за произход Кианти Класико, представлява "гранична земя" от геоложка гледна точка. Нейните терени са всъщност доста различни. Някои са със скалисто-варовити почви, с преобладаващ напластен мергел, които са подобни по формиране с други области в Кианти. Други се характеризират с пластове от пясъчници с тиня и глина, заедно с богати на минерали морски седименти, гаранция за добро естествено плодородие.

   

Някои са със скалисто-варовити почви, с преобладаващ напластен мергел, които са подобни по формиране с други области в Кианти. Други се характеризират с пластове от пясъчници с тиня и глина, заедно с богати на минерали морски седименти, гаранция за добро естествено плодородие.

Колкото и странно да изглежда, резултатите са неочаквано сходни, давайки характеристики, които са уникалните отличителни белези на всички вина Фелсина и по- специално, на нейните Санджовезе вина, които демонстрират проникновен букет с аромати на земята, листа на тютюн и дим, заедно с нотки на подправки и черен сладник. От тази обща основа, изпъкват няколко различни отличителни качества и нюанси -всъщност, благодарение на необичайните черти и особености на този регион, техният брой е доста голям.

Пейзажът е на хълмовете, които се издигат над град Кастелнуово Берарденга. Земята обляна в светлина, в която по време на изключителен момент в историята на Италия, макар и само за кратко, мечтата за идеалния град придобива конкретна форма - Сиена. И точно тук, в тази несравнима земя, сортовете на Фелсина изразяват уникалността на своя тероар, плод на несъпоставим съюз между земята и грозде, внимание и култивиране, сезони и климат, култура и тежък физически труд, на инстинкт и интелигентност, земя и растителност, енологична наука и придобитата мъдрост на майстора-винар. Rancia, Colonia, Arcidosso, Santa Maria, Ruzzatoio, Terrarossa - това са само някои от отделните стопанства, които изграждат Фелсина, всяко от които представлява индивидуален тероар. Всеки тип отглеждане на растителност във Фелсина – на лозови насаждения, на маслинови гори, ниви със зърнени култури, градини или гори - се характеризира с най-дълбоката почит към тероара, което за нас означава успех, чрез упорита работа и практики за обработване на земята, при предаване на самата душа на пейзажа, впечатлението от ароматите му, звуците на Тоскана и Сиена и от този част на Кианти, по такъв начин, че неговата история и традиции приемат нов живот.

   

Фелсина се гордее с разнообразие от климати, пейзажи, също и терени, разнообразни лозя, характеризиращи се с различни почви и микроклимат, всяко лозе, уникално със своите индивидуални качества. Фелсинското Санджовезе или “Санджовето”, както е оригиналната тосканска дума - се ражда от това необикновено разнообразие. То представлява отличително наследство, което да бъде предадено на бъдещите поколения. Най-старите фермери по тези земи са били в състояние да дадат нов израз на вековни практики и опит, съчетавайки ги с модерното лозарство, след това, предавайки с гордост този безценен опит на следващите поколения.