Назад

 FERGHETTINA  

Франчакорта, Ломбардия, Италия

www.ferghettina.it

От лозята до винарната, в търсене на съвършенство

Семейството и винарната

Роберто Гати е роден в Казаго Сан Мартино през 1953 г. в семейство на фермери и лозари, но скоро се премества в Ербуско, в сърцето на Франчакорта. В младежките си години, той работи в местната ферма с баща си, а по-късно става управител на винарска изба и лозя на друга известна винарна в района. Той работи там повече от 20 години, усвоявайки лозарството на Franciacorta и най-модерните техники за винопроизводство. 

През 1990 г. Роберто Гати и съпругата му Андреина поемат управлението на четири хектара земя и на имот в Ербуско, където скоро създават винарска изба. След реколта 1991 г. Роберто представя първите си две вина - червеното и бяло вино Terre di Franciacorta. Така се ражда Ferghettina, взела името на района, където е била построена винарната. На следващата година Роберто произвежда първата Franciacorta, което все още е най-отличителният почерк на винарната. Оттогава Ferghettina се разширява значително. 

В днешно време, управляват 200 хектара лозя, разположени в 11 общини на Franciacorta, в съответствие с принципите на биологичното земеделие. Използват ресурсите на различните почви възможно най-пълноценно, за да подобрят качеството на вината. Ferghettina е семеен бизнес, всичко се управлява от Роберто и Андреина, с помощта на техните деца Лаура и Матео - и двамата завършили енология - , както и на голям брой служители и партньори.

От реколтата до гостоприемството

През 2002 започва изгрдаждането на нова централа на винарната. Построена върху красивите  склонове на хълм с удивителна гледка, триетажната сграда изразява  всеки етап от процеса на винопроизводството.

Основната цел е инвестиране на ресурсите  в качество и проучвания. През 2016 г. започва работа по разширяването на избата, която разполага с голяма и пленителна зала за дегустации.

Нашите ръце, нашето небце

Виното произхожда от нежните хълмове на Franciacorta. Именно на тези слънчеви склонове, разположени в подножието на Алпите, които гледат към езерото Себино, нашето грозде расте и узрява, подложено на постоянен мониторинг и грижи.

Ръцете са основните инструменти, с които обработваме почвата и отглеждаме лозите, превръщайки постепенно гроздовете във вина. След това, небцето ни показва начина, по който да произведем Franciacorta, която е най-добрият израз на стила и идеите ни, точен портрет на нашата земя.