Назад

GEORGES DUBOEUF

Божоле, Франция   

www.duboeuf.com

Жорж Дюбьоф е роден през 1933 г. в селце в региона на Poully-Fuise (в Макон ) в една от най-старите фамилии винопризводители в региона Макон, като неговите предци са култивирали лозя още през 18 век. На деветнадесет години той изоставя обучението си с оглед да се развива изцяло в семейния бизнес. Той продава вината, които лично е бутилирал като излиза и обикаля с колелото си всички ресторанти в региона. На 23ти септември 1964 фирмата, Les Vins Georges Duboeuf”е основана. От самото начало Дюбьоф изгражда репутацията си във висококачествени ресторанти и по този начин вината му спечелват одобрението на великите готвачи Georges Blanc и Pol Bocuse. Първият път, в който на вината е отдадена истинска почит е по случай Световното изложение в Монреал 1968, когато Реймънд Оливър го кани да представя своите вина във Френския Павильон. Това е мигът, в който започва международната слава на тези вина. Вината Georges Duboeuf скоро след това покоряват американския, канадския, японския пазар, както и този на далечния изток и Африка. Брандът в момента може да се открие в повече от 140 страни. Днес Дюбьоф има договори с 400 винопроизводителя и работи съвместно с 13 изби. 

Въпреки, че винопроизводителите се избират според репутацията им за производство на качествени вина, високите стандарти на Дюбьоф изискват той да налага технически контрол над лозята и процеса на винификация. Той е разбрал отдавна, че силата на Божолето е в неговата персоналност. Поради тази причина божолетата от Georges Duboeuf изпъкват във винените листи на ресторантите с три звезди Мишлен, както и гурме магазините, като Lafayette Gourmet, които му имат пълно доверие. Един от основните американски ежедневници пише: „Ако има име в Божоле, синоним на сигурност и качество, със сигурност е това на Georges Duboeuf.” Жорж Дюбьоф е най-големият производител в региона Beaujolais, и често бива наричан Кралят на Божолето, заради огромното влияние върху пазара и заради агресивният му международен маркетингов подход. Дюбьоф има постоянство в производството на добри вина, които винаги са една изгодна покупка. Неговият стил е по-жив и по-плодов в сравнение с божолетата на други имена.