Назад

FAMILLE HUGEL

Елзас, Франция  

www.hugel.com

Първите следи от семейство Hügel в Елзас могат да бъдат проследени обратно до XV век.

Два века по-късно, Hans Ulrich Hugel се установява в Riquewihr, който е бил опустошен от ужасната Тридесетгодишна война. През 1639 г. той застава на чело на мощната Корпорация на Винопроизводителите.
През 1672 г. синът му построява красива къща на Rue Des Cordiers, а над входа е изсечен фамилният герб, който е със статут Лого на компанията, и се използва и до днес.
През XVIII и XIX век, семейството Hügel натрупва завидна репутация за своите винарски умения и за щателният начин, по който отглежда своите лозя. През 1902 г. Frédéric Emile Hugel оставя старата семейна собственост и се установява в центъра на Riquewihr, където се формира основата на семейния бизнес.

Лози са били култивирани в Елзас в продължение на  повече от 2000 години, което носи голямо благополучие на региона, особено през Средновековието.

Благодарение на близката река Рейн, по това време най-важната артерия за комуникации в Европа, вината на Елзас са били изнасяни за Холандия, Белгия, Скандинавия и Англия, където са били особено ценени. До началото на XVIIth век, Елзас е най-големият и най-известният район за производство на вино в Свещената Римска Империя. Тридесетгодишната война (1618 - 1648), Френската революция (1789), Наполеоновите войни и Френско-пруската война от 1870 г. причиняват постоянен спад на винения регион Елзас.

В началото на ХХ век опустошенията, причинени от насекомите- вредители и редица заболявания правят ситуацията отчайваща.

След 1918 г., шепа далновидни и смели лозари, включително Frédéric Emile Hugel, предприемат действия, с които да спасят лозята на Елзас. Този истински пионер посвещава целият си живот на промотирането на висококачествените вина от благородните сортове грозде. Неговият син Jean продължава този поход. С постоянство и упорита работа той доказва, че Елзаските вина заслужават място сред най-добрите вина в света.
Тримата му сина, Georges, Jean and André, стриктно следват същия този курс, и получават официално признание за вината "Vendange Tardive" и вината "Sélection de Grains Nobles".
Следващото поколение всеотдайно изпълнява основните принципи, наследени от техните предци. Благородна мисия очаква наследниците, а именно: да направят Елзаското вино Голямото Бяло Вино на XXI век.

От Средновековието, вината от Riquewihr са признати за "най-благородните вина в цялата страна". Лозарските имоти на семейството Hügel покриват повече от 25 хектара, изключително в Riquewihr, като почти половината от тях са разположени в Grand Cru зоните. Не използване на торове, ниски добиви, лозя, средно на тридесет годишна възраст, орязване на излишните гроздове, и ръчно събиране на реколтата, са строги фактори, които допринасят за високите нива на качеството на вината Hugel. 

В допълнение към собствените си имоти, семейството Hügel изкупува грозде от винопроизводители от над 100 хектара. Благодарение на уменията на местните производители, дузина от най-добрите села в Елзас допринасят за качеството на вината Hügel.