Назад

21-02-2024г.

ВИНОТО Е НЕОБЯТНА МАТЕРИЯ - ВИНАГИ ИМА КАКВО ДА НАУЧИШ

За мен беше удоволствие да споделя пред Forbes Bulgaria, как повечето неслучайни неща в живота, винаги започват случайно. И съвсем неслучайно имаме удоволствието да поднесем на едно място, в един ден възможността да се опитат вина от почти целия свят. Преживяване, което наистина си заслужава! Как се развива винената култура в България и има ли предпочитания към определени типове вино у нас?

Можете да прочетете цялото интервю:

Уайнбокс отново организира Портфолио Тейстинг през тази година. Как се роди идеята за изложението, кое поред е това издание и с какво е по-различно от предходните?

Това е петото поред „Уайнбокс Портфолио Тейстинг“ и ще се проведе на 15 март, в Бална зала на Гранд Хотел „Милениум“, София. Първите 3 издания се проведоха в София през 2012, 2014 и 2018 г., четвъртото беше във Варна през 2019-а. Гордея се с това, че „Уайнбокс“ е единственият вносител на вино, който организира самостоятелно вече пето издание.

След дългия ковид и постковид период се активираме и искаме да провокираме отново небцата на винолюбителите, да им предложим нови незабравими моменти.

Да поднесем на едно място, в един ден възможността да се опитат вина от почти целия свят е преживяване, което наистина си заслужава. Включихме нови изби от региони, които досега не присъстваха в портфолиото ни. Имаме нови сортове за опитване, нови истории за разказване.

Идеята се роди преди 10-ина години, когато организираме първото издание. Искахме да покажем на едно място най-доброто, което имаме. Съответно – да съберем на едно място хората, които ще го оценят.

За първи път ще имаме майсторски клас, който ще се води от световноизвестен Master of Wine.

Билетите за входа за Дегустацията на 150 вина от над 30 изби вече са в продажба, на цена ранно записване до 8 март.

Какво включва винената география в тазгодишното издание?

Географията се разширява, като през тази година новостите са от Италия с вина от регионите Пуля, Ломбардия и Алто Адидже, освен познатите изби от Тоскана, Пиемонт, Венето, Фриули, Валдобиадене, Сицилия.

Франция е с вина от регионите Шампан, Прованс, Рона, Лоара, Бургундия, вкл. Шабли, Бордо, като почти във всяка изба ще презентираме нещо ново – вино, сорт, реколта. Испания ще присъства с Рибера дел Дуеро, Риас Байшас, Риоха. Германия – с Райнгау. Ще представим познатите изби от Чили, Аржентина, Нова Зеландия. Ще имаме и представител от България – изба Лозеница Естейт, от региона на Мелник.

30 изби с над 150 вина. Вълнуващо е.

Какви майсторски класове ще бъдат проведени тази година?

Подготвили сме 4 майсторски класа, които ще се проведат на 16 март, в конферентните зали на Гранд Хотел „Милениум“, София.

Една от темите е Шампан, с лектор Essi Avellan, Master of Wine в областта на шампанското и пенливите вина. Essi Avellan е финандка, тя е голямо име в средите на Шампанското и пенливите вина. Това, че успяхме да я привлечем като лектор на темата ни за Шампан, е огромно удоволствие и гордост. СV-то й е впечатляващо, а опитът й в областта на Шампан ни говори за нейните задълбочени знания по темата.

Следваща тема е вертикална дегустация на бяло Бордо, едно от най-добрите бели вина на региона Песак-Леонян, с 5 реколти. Звездата на този майсторски клас ще е 20-годишното Couhins-Lurton, реколта 2004. Виното е изумително, а да се разбере развитието му в годините и да се опитат 5 реколти от него е рядка възможност.

Друг изключителен майсторски клас е с топвина от Рибера дел Дуеро, изба Emilio Moro. Лектор ще бъде самият собственик на избата Javier Moro. Ще разлеем 7 изключителни червени вина, най-високият клас вина на избата, отново с вертикална дегустация от различни реколти. Едно от вината е това, което ме накара да се влюбя в избата преди много години. Към ден днешен нямам търпение да опитам различните реколти от тези вина.

Четвъртият майсторски клас е дегустация на 3 бели и 3 червени вина на изба Дзенато, и то не какви да е. Червените вина са Амароне Резерва, от различни реколти. Абсолютно съвършенство.

В нашия сайт winebox.bg/tasting винолюбителите могат да се информират за всички майсторски класове в подробности, и още повече – да си осигурят места, закупувайки билети на цени за ранно записване до 8 март. След 8 март продължаваме да продаваме билети, ако все още имаме свободни места, но на по-високи цени.

Откъде се зароди интереса към виното и защо решихте да се занимавате точно с това?

Повечето неслучайни неща в живота, винаги започват случайно. По стечение на обстоятелствата винаги съм работила в сферата на напитките. Така и попаднах в отдел Напитки в централата на „Метро Кеш и Кери България“ преди около 20 години. Там се зароди любовта ми към виното, започнах да го изучавам, омагьоса ме. Четене, срещи, дегустации, отдаденост. Потопих се в материята, която ми хареса още от първата минута, от първата глътка. Необятна материя. Харесва ми, защото винаги имаш какво още да научиш. Така и след школата Метро Кеш и Кери, на която съм благодарна завинаги, се случи създаването на „Уайнбокс“. Изба след изба, стъпка по стъпка, крачка след крачка. Дотук, до днес.

Как се развива винена култура в България и има ли предпочитания към опредени типове вино у нас?

Винената култура се развива много добре, въпреки доста скептични четива, на които попадам. Виждам го като търговец, и като човек, който води активен социален живот. Виждам как хората обичат виното. Ситуацията в сравнение с преди 20 години е изключително различна. На почти всяка маса присъства бутилка вино. Както в ресторантите, така и в доста домакинства. Със сигурност всички производители в България, както и ние, вносителите, сме дали своя огромен труд и принос за това. По винените рафтове на магазините в България можеш да се изумиш от богатия асортимент, който се предлага. Определено бялото вино измества процентно част от позициите на червените вина. Много добре се развиват категорията „пенливи вина“, което намирам за страхотно.

Какво е нивото на българските производители на вино в сравнение с най-добрите в Европа?

В България имаме много добри производители, много мотивирани млади хора, които градят и работят за виното, както и много опитни специалисти. Не трябва да бъдем скептични.

Може ли виното да бъде сериозен бизнес в България?

Смятам – да. Разбира се, изисква много усилия, както във всеки друг бизнес. Няма безплатен обяд, а заслуженият е най-вкусният. Виното, освен сериозен бизнес, е изключително приятен бизнес. Стига да знаеш какво правиш и какво искаш да постигнеш.