Назад

09-02-2024г.

СВЕТЛА КАРАБАДЖАКОВА ИЛИ ЗАЩО ЖЕНИТЕ ОБИЧАТ И РАЗБИРАТ ОТ ВИНО

Едно интервю за FASHION INSIDE

Приключение, тишина, работа, живот, цветове, вкусове, пътуване, история, бъдеще, атмосфера, разговори. Виното е всичко това, но и не само.

А знаете ли, че жените не само обичат, но и разбират от вино? Светла Карабаджакова е доказателството за това. Тя е превърнала в много успешен бизнес една своя случайно открита страст, любопитството си към живота и хората и стремежа си да бъде все по-добра и винаги автентична в това, което прави.

Преди 16 години Светла създава Winebox, в чието портфолио днес присъстват подбрани вина от Франция, Италия, Испания, Аржентина, Нова Зеландия и др. А тази година ще се състои 5-тото издание на Winebox Portfolio Tasting и на 15 март в Гранд Хотел Милениум, София, ще имаме удоволствието да се запознаем с тези вина – 150 от над 30 световни изби. За най-запалените виноценители на 16 март ще има и 4 вълнуващи майсторски класа, които обещават неповторими срещи, възможности и усещания.

Защо избра виното? Как започна всичко?

Може и да звучи клиширано, но виното ме избра. Кандидатствах за длъжност в различен отдел в Централата на Метро Кеш и Кери България, но ме назначиха в отдел Вино и така започна всичко.

Winebox е от 16 години на пазара, колко труден е пътят?

Труден е дотолкова, че в началото напредваш със скоростта на охлюв, работиш неуморно като мравка, проправяш пътеки и малко по малко, капка по капка, стъпка по стъпка се развиваш и растеш.

Колко са избите в портфолиото ви? Имаш ли любими?

Избите са над 30 и всяка от тях ми е любима. Избирала съм ги така, че да допълвам портфолиото, съобразявайки се и с пазара, и с търсенето, и с нови тенденции, а понякога сме изпреварвали времето с региони и сортове, които не са се развивали успешно не защото виното и избата не са били добри, напротив, а защото сме изпреварили времето към този момент.

Когато избираш определена изба, пречупваш ли я през собствения си мироглед и вкус или се съобразяваш с тенденциите и търсенията на пазара?

Пречупвам я най-напред през собствен мироглед, през усет, нюх, особено през качеството. Винаги съм се съобразявала и маркетингово с визията, след качеството. Важно е, тъй като човек най-напред харесва с очите. И да, тенденциите, те са много важни чисто търговски. Имаше само един топ бранд розе от Прованс на нашия пазар, преди да внесем Chateau Minuty. Усещах тренда и знаех, че трябва да действам бързо.

Предстои Winebox Portfolio Tasting, разкажи ни повече, какво да очакваме?

Да, това е 5-ото издание на нашата Голяма Дегустация. Вълнуващо е всеки път, организацията е огромна. Пристигат представители от почти всички изби от портфолиото ни и с голямо желание, страст и любов застават зад щандовете, разливат най-добрите си вина, разказват историите си, за да могат да отговорят на въпросите и интереса на българския винолюбител и вино професионалистите в нашата страна.

Ще се проведе на 15 март в Бална зала на Гранд Хотел Милениум, София.

Включихме нови изби от региони, които досега не присъстваха в портфолиото ни. Имаме нови сортове за опитване, нови истории за разказване. Билетите за входа за Дегустацията на 150 вина от над 30 изби вече са в продажба, на цена ранно записване до 8 март.

Какво ще ни препоръчаш да опитаме?

Бих подходила по следния начин: професионалните ни клиенти, които ще ни посетят, със сигурност биха опитали вина, които желаят да добавят във винените си листи, както и нови реколти на познати и продавани от тях вина. Също – новите ни изби и сортове.

От гледна точка на крайните клиенти, винолюбителите, бих подходила от пенливо вино, през бяло, розе, червено, десертно, като разбира се предварително разгледам кои изби са представени (в сайта ни) и съответно кои вина от изба (ще публикуваме Дегустационен бележник 2 седмици преди събитието). Така предварително ще могат да си направят план на посещението, за да не се лутат в морето от вина.

Какви майсторски класове ще има и за кого са подходящи?

Подготвяме 4 Майсторски класа, които ще се проведат на следващия ден, на 16 март, в конферентна зала Айнщайн, отново в Гранд Хотел Милениум, София.

Подходящи са както са професионалисти, които винаги имат какво ново да чуят, за да обогатят знанията си, така и за любителите, които имат специално отношение към виното.

Една от темите е Шампан, с лектор Еси Авелан, Master of Wine. Еси е значимо име в средите на Шампанското и пенливите вина, Master of Wine. Това, че успяхме да я привлечем като лектор на темата ни за Шампан, е гордост за нас. СV- то й е впечатляващо, а опитът й в областта на Шампан ни говори за нейните задълбочени знания по темата. Майсторският клас е фокусиран върху категорията Блан де Блан, едни от най-елегантните шампански, произведени от 100 % шардоне, като ще наблегнем на Топ Кювета, и сравнителна дегустация на няколко различни реколти от вид шампанско. Ще разливаме само от Магнум бутилки (1,5 л). Доказано е, че виното се развива най-добре в бутилка от 1,5 л. А също е и атрактивно.

Следваща тема е вертикална дегустация на бяло Бордо, от региона Песак-Леонян, с 5 различни реколти. Звездата на Класа ще е 20-годишно вино, реколта 2004. В този тип вертикални дегустации е изключително интересно да се види развитието на виното и как различните климатични условия са повлияли на вкуса, аромата и интензитета на виното. Рядка възможност е да се сдобиеш с няколко реколти, както и да ги опиташ и да можеш да ги сравниш в рамките на час.

Друг изключителен Майсторски клас е с топ вина от Рибера дел Дуеро, изба Emilio Moro. Лектор ще бъде собственикът на избата, Хавиер Моро.

7 изкючителни червени вина, най-високият клас вина на избата, отново с вертикална дегустация на различни реколти. Едно от вината е това, заради което се влюбих в избата преди много години и реших да я добавя в портфолиото си.

Четвъртият Майсторски клас е дегустация на 3 бели и 3 червени вина на изба Zenato, и то не какви да е. Червеното вино e Амароне Резерва Серджо Дзенато, от 3 различни реколти. Абсолютно съвършенство. Бялото е Лугана Резерва Серджо Дзенато, отново 3 различни реколти.

В нашия сайт winebox.bg/tasting винолюбителите могат да се информират за всички Майсторски класове в подробности и още повече, да си осигурят места, закупувайки билети на цени за ранно записване до 8 март. След 8 март продължаваме да продаваме билети, ако все още имаме свободни места, на по-високи цени.

Има ли мода във виното?

Има, но най-устойчива е модата, която се превръща в традиция, когато виното излезе от рамките на нещо временно или trendy now и продължи да се развива в годините, заемайки сериозен процент сред останалите вина.

Давам пример с розе от Прованс. То вече не е мода, то е част от навиците ни на пиене.

Вино, което не е за подценяване, въпреки че е в категорията lifestyle, но когато целият свят започна да имитира розетата от Прованс, разбрахме, че това е устойчива категория.

Ако Светла беше вино, щеше да е…?

Шампанско! Блан де Блан. Реколта 1972. Не зная дали е била добра за Шампан (замислих се и ще проуча), но на мен ми се отразява добре.

Можете да прочетете интервюто в сайта на Fashion Inside тук