Назад

04-11-2021г.

Писмо от Божоле

BEAUJOLAIS 2021 OVERVIEW!

Първото тримесечие на 2021 г. започна при най-добрите метеорологични условия: сухо и слънчево време.Април и май бяха в пълна опозиция на това страхотно начало. Те бяха студени и дъждовни, белязани от запомнящи се епизоди от слана, като на 8 април беше най- силния от всички. Това беше последвано от няколко градушки... Атаките на времето значително намалиха реколтата.

Първите две седмици на юни бяха особено топли, върнаха усмивката на лицата на лозарите. Ежедневно тряваше да обгрижават лозята, да наблюдават и следят санитарното състояние на гроздето и да се намесват бързо и педантично, за да запазят реколтата.

Сухото време и северният вятър позволиха на гроздето да узрее прогресивно, в същото време влагата намаляваше. Отново всяка проверка на зрялост беше от решаващо значение за планирането на предстоящата реколта.

Прохладното есенно време помогна за запазването на плодовите аромати на нашето грозде. Гроздоберът започна в средата на септември, което е три седмици по-късно в сравнение с миналогодишния.

Както винаги, по време на процеса на винопроизводство бяха положени прецизни грижи и внимание. Алкохолната ферментация беше удивително бърза, а малолактичната ферментация премина гладко.

Кювето което започнахме да бутилираме е вярно на ДНК-то на Божоле: свежи и вкусни аромати на малки червени плодове, заоблени и живи на небцето, с еластична и нежна текстура, свежест и истинско удоволствие за пиене!

Beaujolais Nouveau 2021:

Брилянтен гранатов цвят с лилав отблясък. Живи червени и черни плодове като касис или комфитюр от ягоди. Леко и свежо тяло, но кръгло и заоблено. Свеж израз на плода.

Beaujolais-Villages Nouveau 2021:

Блестящ лилав цвят. Интензивно и ароматно, с черни плодове, касис, къпина и нотки на конфитюр от малини. Чисто и свежо на небцето, добре закръглено и балансирано. Плодов финал.

За плаката на Beaujolais Nouveau тази година си сътрудничим с много талантлива млада художничка, Шарлот Льо Бон, родена в Монреал през 1986 г.

Шарлот Льо Бон е актриса, художник и режисьор. Тя разделя живота си между Канада и Франция, където започва като модел и телевизионен водещ. От няколко години работи и в света на киното.

С диплома по визуални изкуства тя следва, наред с актьорската си кариера, тази на илюстратор и уличен художник. Работи като илюстратор за онлайн списанието Spank.

2011: Сътрудничи си с френския художник JR по проекта Inside OUT.

2013: 2500 черно-бели портрета са залепени на Rue de la République в Лион.

2016: Потвърждава завръщането си към илюстрацията, като излага своите произведения в киногалерията Anne-Dominique Toussaint, в Париж в One Bedroom Hotel On The Moon.

Оттогава няколко изложби и колаборации допринасят за признаването на нейния талант и утвърждаването на нейната вселена, съставена от хумор, меланхолия и поезия.

За да обобщим, реколта 2021 беше предизвикателство. Времето беше сложно заради слана и градушка, с които се сблъскахме през пролетта. За щастие, лятото беше страхотно и успяхме да приберем зряло грозде през септември. Винопроизводството може би е било най-лесната задача за годината, тъй като алкохолната и малолактичната ферментация вървяха гладко. Днес се радваме да ви предложим най-добрите възможни вина от тази реколта. Тъй като са леки и плодови, те перфектно отговарят на философията на Божоле Нуво - лесни за пиене вина, предназначени да бъдат споделени с приятели в непринудена атмосфера.

От търговска гледна точка направихме всичко възможно, като смекчихме покачването на цените на виното и сухите материали. Бургундия/Божоле ще произведе 51 % по-малко вино в сравнение с миналата година. И няколко други фактора повлияха върху ниските наличностти на грозде/вино. Затова много съжаляваме, че не сме в състояние да изпълним напълно всички ваши поръчки.

От името на нашата компания бихме искали да ви благодарим за всички усилия, които полагате на вашия пазар, за да отпразнувате пристигането на Georges Duboeuf Beaujolais Nouveau на този 18 ноември.Пожелавам ви най-доброто парти за представянето на Beaujolais Nouveau!

Всичко най-добро от Божоле,

Franck Duboeuf & Adrien Duboeuf-Lacombe.


ПОРЪЧАЙ ТУК