Назад

09-11-2019г.

ОТНОВО Е ВРЕМЕ ЗА БОЖОЛЕ НУВО

Въпреки климатичните трудности, които претърпяхме през годината, Денис Лапалу, технолог от 15 години в нашата изба, е много удовлетворен от цялостното качество на реколта 2019.

Първите гроздове от най-ранно узрелите лози пристигнаха в избата в петък, 6-ти Септември, заедно с прекрасно слънце и температури. Идеални условия и за следващите няколко дни на беритба!

Някои гроздове бяха увредени от градушки и ботритис, заболяване по гроздето, което придава характерен гнил вкус на виното. Денис осигури сериозен екип за сортиране на гроздето, за да елиминира повредените зърна и да се запазят само здравите. Загубата от тази селекция възлиза на 1,15%.

Винификацията не беше сложна за изпълнение и имаше нужда от съвсем малко регулиране след като гроздето премина през това прецизно сортиране. Най-новите технологии за производство на вино в нашата изба също допринесоха за това.

Гроздето, стигнало до цистерните беше прекрасно, и както при реколта 2018, успяхме да достигнем 12, 8% алкохол, заявка за високо качество на реколта 2019.

Въпреки това, количеството е по-ниско и трудно бихме достигнали 40 хектолитра на хектар, т.е. средния годишен добив, докато миналата година достигнахме максималния позволен добив за всяка апелация: 56 хл на хектар за Крю областите, 58 хл на хектар за Божоле Вилаж и 60 хл на хектар за Божоле. Денис успя да отдели нужното внимание на всяко едно от кюветата и да извади на показ и подчертае основните им качества, да покаже още по-голямо разнообразие на стиловете на сорта Гаме в предстоящите блендове.

Според Денис реколта 2019 ще има добре изразен тероар и ще предложи живи, свежи вина с аромати на малини и френско грозде.

Емерик Гоушър, нашият Мастър-блендър също е уверен в потенциала на реколта 2019 за Божоле Нуво и за Божолетата от Крю апелациите.

2019 реколта според него е слаба като количества, но много разнообразна като качество.

Разнообразието на гроздето, с което се снабдяваме благодарение на партньорствата си във времето, ни позволи да разполагаме с гроздов сок с качество, далеч над средното за региона и да бъдем по-гъвкави и адаптивни, да избегнем най-силно засегнатите от градушки и ботритис лозя. Това, че имаме собствена високотехнологична изба също много ни помага за производството на качествени вина.

Тъй като имахме предимството да избираме качествено грозде, успяхме да приложим нашето майсторство в купажирането и да комбинираме различни вина с ясно изразен характер, за да получим добре балансирани заоблени кювета в най-изчистения, характерен за нашия бранд стил.

Да обобщим, заради климатичните проблеми 2019 ще бъде по-слаба като количество реколта, тъй като спадът в обема е от 25% до 30% в сравнение с миналата година, а качеството ще бъде много разнородно. Само избите с добре осигурено снабдяване с грозде и добри умения за купажиране ще могат да предложат вина с високо качество. От наша страна, бъдете сигурни, че сме работили повече от всякога, за да произведем едни от най-добрите си кювета.

От търговска гледна точка, продажбите на Божоле Нуво 2019 показват както възходящи, така и низходящи тенденции, в зависимост от зрелостта на пазара. С удоволствие откриваме нови пазари за експорт и в общи линии виждаме доста млади клиенти да се включват в партито на Божоле Нуво!

От името на нашата компания, бих искал да благодаря за труда, който влагате във вашия пазар, за да отпразнувате пристигането на Жорж Дюбьоф Божоле Нуво на 21-ви ноември тази година.

Всичко най-добро от Божоле,

Адриан Дюбьоф-Лакомб

За изготвянето на артистичния постер на Божоле Нуво, Франк Дюбьоф се срещна с Астрид де ла Форест, френска художничка.

След като се дипломира от Университета по Графични изкуства, тя взема участия в направата на декори на Театър Нантер-Амандие под ръководството на Патрис Шеро и Ричард Педуци. Започва с рисуване и стига до гравиране в престижното студио Лакуриер-Фрело в Монтмартр, Ателие Рене Тазе и след това в Реймънд Мейър в Пули, Швейцария.

Тя осъвършенства техниката си в множество студиа по целия свят, включително Френския културен институт в Тетуан, Мароко, в Тазмания, Япония, Ирландия. Скоро беше поканена във Вила Медичи за месец.

Преподава изящни изкуства в продължение на четири години във Висшето Френско Национално Училилище по Архитектура на Париж-Белвил.

През 2016 става първата художничка със специалност гравюра, която е избрана от Академията по Изящни Изкуства и получава Националния орден за заслуги на Франция през 2018.

Нейната работа е фокусирана основно върху пейзажи, планини, дървета и животни. Работи най-вече с техниката на гравюрата: водни бои, акватинт, сух печат и карборунд.