Назад

28-06-2017г.

Daniel Pi, изба Trapiche, Аржентина - Уайнмейкър на 2017

Trapiche е една от най-старите винарни в Аржентина. Тя е основана през 1883 г. в подножието на Андите в Мендоса. Trapiche е най-големият износител на аржентинско вино по обем. Брандът е разпространен в над 80 пазара. Воден от уайнмейкъра Даниел Пи, Trapiche произвежда грозде от най-добрите лозарски плотове в Аржентина, включително от повече от 2400 акра собствени лозя и лозя на повече от 200 независими производители.

Има много малко вина и изби по света, които могат да се похвалят и сравнят с качеството на вината на Trapiche от ентри-левъл ценови сегмент.  А със своите сингъл винярд лозя, Icsay, Finca Las Palmas, Gran Medalla, Terroir Series, те произвеждат страхотни вина във високия ценови сегмент. Говорим с Даниел Пи, уайнмейкр в продължение на 30 години, за създаването на ценни вина и за историята на аржентинския Малбек:

"В началото винената промишленост бе по-отдадена на производството на вино в стил, който пазарът изисква. Винаги еднакъв. Ако трябва да погледна живота си като винопроизводител, моята философия е ориентирана към потребителите. Вкусовете на потребителя се променят. Търсенето също се е промени през последните 30 години. Спомням си, когато започнах, бялото вино беше по-популярно от червеното. Моята основна цел винаги се е изразявала в това да уважавам потребителя. Да се създаде подходящо качество и ценова връзка. Мисля, че това се цени от Trapiche като концепция. Основната идея при нашите вина е уважението и стойността. Всеки път, когато хората отварят бутилка "Trapiche" те знаят стойността на виното, което пият. Това е невероятно. Това е нашата философия.

Очевидно, когато се изкачваме в пирамидата на нашето портфолио и стигнем до върха й, тези вина, които за нас са като  Формула 1, ние се опитваме да покажем какво може да произведе Аржентина по отношение на изключителното качество. Стойността се изразява чрез тероара, мястото от където идва гроздето. Ние не се опитваме да ги манипулираме по никакъв начин. Отдаваме по-голямо уважение на мястото, за да комуникираме и стойността на аржентинското вино. Това е повече или по-малко моята философия и философията на Трапиче.   

Днес наистина можем да кажем, че Аржентина се е развила като важен винопроизводител в много кратък период от време. Аржентина вече е известна със своите качествени вина. Мисля, че това е така, защото имаме смесица от влияния. Мисля, че в началото много от влиянията идват от летящите винопроизводители. Днес сме уверени. Мисля, че вече нямаме нужда от тях. По някакъв начин сме израснали. Познаваме по-добре от всички възможностите на нашето място и как да направим страхотно вино. Днес, мисля, имаме собствено ДНК."   

Източник: grapecollective.com