Назад

21-10-2020г.

Още новини от Божоле!

   

Божоле 2020!

   

Независимо от специфичния период, който преживяхме през последните месеци, нашият уайнмекър - Денис Лапалу,  е ентусиазиран от цялостното качество на реколта 2020.

Месец юли беше изключително сух, преваляванията бяха само 28% от нормалните за сезона. Това беше най-сухият юли от 1959 г. През август, няколко горещи вълни преминаха през района на Божоле, температурата достигна 40 ° C  в продължение на няколко дни. Тези две явления ускориха узряването на гроздето. Следователно гроздоберът започна на 20 август, което е почти три седмици по-рано от изминалата година. По-рано е прибирана само реколтата от 2003 година !!!

Пристигайки в нашата винарна, гроздето беше много добро и затова елиминирахме по-малко от 1 %, в сравнение с 1,15 % загуба за миналата година. Знак за високо качество!

Процесът на винопроизводство обаче не беше толкова лесен. Алкохолната и по-късно, малолактичната ферментация обикновено спираше по време на процеса. Денис и целият му екип проследяваха денонощно всяка партида,  за да завършат по възможно най-добрия начин виното.

Гроздето, което пристигаше, беше невероятно, с малък размер и пълно със захар. Това доведе до средно 13,22 % алкохол. За сравнение: естественото ниво на алкохол през миналата година беше 12,8 %. Това демонстрира перфектното узряване на гроздето. Нивото на антоцианите е по-високо от миналата година, което води до много по-дълбок цвят.

Въпреки това произведените количества не бяха оптимални. Липсата на вода в гроздето ги намали. Трябваше да достигнем средно само 52 хектолитра на хектар, докато ограниченията са определени, както следва:

  • 56Hl for the Crus
  • 58Hl for the Beaujolais-Villages
  • 60Hl for the Beaujolais

Според Денис, реколта 2020 ще предложи интересен баланс с по-висока киселинност от реколта 2019, но по-голяма структура и танини.

Емерик Гоше, нашият мениджър доставки и Master-Blender, също е уверен относно вкуса на реколтата от 2020 г., както за Beaujolais Nouveau, така и за Beaujolais-Villages Nouveau.

Според него 2020 г. ще бъде много подобна на реколтата 2015 или дори 2018. Очевидно е, че тази година показва високо ниво на узряване, но вкусовият профил не е като 2003 г. В нея имаме  свежи черни плодове като касис и боровинка.

Вината са с танинова и богата структура.Усещате слънцето, което е помогнало за узряването на гроздето. Те са пълни с вкусове и ще ги усетите, ако ги опитате веднага, но също така ще им се насладите и ако отворите бутилката след няколко месеца.

Още от бележките за дегустация на нашия енолог Беатрис Мерле:

Beaujolais Nouveau: Брилянтен гранатов цвят с лилав отблясък. Живи червени и черни плодове с фина нотка на бонбони. Леко тяло и свеж, балансиран и неподправен вкус. Свежият израз на плодовете продължава във финала.

Beaujolais-Villages Nouveau: Блестящ лилав цвят. Интензивно ароматен с червени и черни плодове. Чисто и свежо на небцето, баласнирано с богата текстура. Плодов завършек.

За плаката на Божоле Нуво, Франк Дюбьоф, президент на Les Vins Жорж Дюбьоф си сътрудничи с Емануел Гибер, френски художник и илюстратор на графични романи, роден в Париж през 1964 г.

Започва кариерата си с публикуване на истории в списание Lapin и се присъединява към Atelier des Vosges заедно с Емил Браво, Кристоф Блен и Жоан Сфар. По сценарий за Сфар той рисува La fille du professeur (дъщерята на учителя), с която печели специалната награда Alph'art и наградата René Goscinny на фестивала в Ангулем през 1998 г. Продължава да работи с Joann Sfar и започва детски сериал Sardine de l'Espace (Space Sardine) през 2000 г. През 2001 г. стартира поредицата Les Olives Noires (Черните маслини), тритомна работа за малко еврейско момче в Юдея преди 2000 години в колаборация с Жоан Сфар.

В началото на хилядолетието Емануел Гибер пуска първата част от амбициозен, дългосрочен проект. Тази поредица от албуми е вдъхновена от спомените на неговия американски приятел Инграм Коуп и е заснета в La Guerre d'Alan (Войната на Alan, три тома от 2000 до 2008 г.), L'Enfance d'Alan (Childhood of Alan, 2012) и Марта и Алън (Martha and Alan, 2016). Неговото великолепно изследване на паметта продължава с Le Photographe („Фотограф“, три тома от 2003 до 2006 г.), вдъхновено от спомените и снимките, направени по време на пътуванията на фото журналиста Дидие Лефевр в Афганистан с „Лекари без граници“. Le Photograph ще продължава да печели признание по целия свят, печелейки Essential Award в Ангулем през 2007 г., наградата Eisner за най-добро американско издание на международна творба и наградата Micheluzzi за най-добра чуждестранна поредица през 2010 г.

Наградите му са  постижение на завършен писател и ненадминат разказвач и илюстратор, чиито произведения както за възрастни, така и за деца, разкриват същността на човечността и отражението на човешката природа.

За да обобщим, реколта 2020 беше много слънчева и суха, което доведе до много зряло грозде, което ни даде прекрасни вина, пълни с черни горски плодове. Въпреки ранната реколта вината остават свежи и жизнени. Те ще бъдат подобни на произведените през 2015 и 2018 година.

От търговска гледна точка имаме удоволствието да чуем как всички наши партньори искат да представяне Божоле Нуво и да се опитват да го адаптират, за да бъдат в съответствие с изискванията на техните страни.

От името на нашата компания бих искал да много да  ви благодаря много за всички усилия, които полагате на вашия пазар, за да отпразнувате пристигането на Жорж Дюбоуф Божоле Нуво на 19 ноември.

С пожелание за най-доброто парти на Божоле, което предстои!

Пазете се!

Всичко най-добро от Божоле!