Назад

25-10-2023г.

BEAUJOLAIS NOUVEAU 2023

РЕКОЛТА 2023 В БОЖОЛЕ

Времето през първото тримесечие на 2023 г. беше в съответствие със сезонните норми. Месеците април и май се редуваха между хладни, дъждовни епизоди и сухи, много горещи седмици. Цъфтежът започна плавно през първата седмица на юни.

Юни беше най-горещият месец в историята от 2003 г. и 2017 г. насам, но преди всичко най-яркият, с 30% повече слънцегреене от нормалното за сезона. Юли беше горещ и сравнително слънчев, завършвайки с верезон, когато плодовете променят цвета си от зелено към лилаво.

След този сух и горещ месец се надявахме да започнем прибирането на реколтата през последната седмица на август. Но първите 15 дни на август бяха изненадващи, с хладно и дъждовно време, което забави вегетативния цикъл на лозята. Втората половина на август беше слънчева и суха, което позволи на гроздето да узрее.

В резултат на това прибирането на реколтата започна по обичай на 1-ви септември. Припомняме, че предишните две години видяхме безпрецедентни крайности: през 2022 г. гроздоберът започна на 17 август, а през 2021 г. на 13 септември.

В гроздобера участваха 20 000 души от цяла Европа. Гроздето Гаме все още се бере главно на ръка.

Денис Лапалу, уайнмейкър на избата от 2003 г.: „Беритбата започна на 1 септември и приключи на 22 септември. Кампанията беше дълга и наблюдавахме значително несъответствие между гроздетов началото и в края на реколтата. Септември беше много горещ месец. Първите събрани парцели показаха грозде при 12°, с добра киселинност, произвеждащо свежи кювета. С течение на дните наблюдавахме феномен на концентрация поради високите температури. Кюветата от къснозреещите сектори имат по-ниска киселинност,захарността понякога се покачва до 14° . Реколтата предлага фини, приятни вина, с аромати на малина и череша”.

Емерик Гоше, главен блендер в Georges Duboeuf от 2018 г. „Противно на горещата 2022 г., която хомогенизира цялото производство, реколта 2023 разкрива удивително разнообразие от вина. Южната част на региона предлага богати вина, докато вината от т Beaujolais-Villages са по-леки на тяло. Ще трябва да намерим баланс при блендирането, за да предложим цялостни вина, които отразяват както техния произход, така и реколтата. Харесвам 2023 заради нейната мекота, лекота и ефирност. Аромати на ягода, касис и малина избухват от чашата. “

Beaujolais Nouveau: Брилянтен лилав цвят. Прекрасна закръгленост, червени горски плодове с нотка на английски бонбон! Хрупкаво, свежо и вкусно дълготрайно... ослепително BeaujolaisNouveau.

Beaujolais-VillagesNouveau: Наситен гранатово-червен цвят. Щедриплодови аромати с нотки на червени и черни горски плодове: малини, касис и череши. Пищна, плодова текстура, която със сигурност ще ви спечели!

Етикетът тази година е на Жан Жулиен, френски график, който живее и работи между Париж и Ню Йорк.

Родом от Нант, Жан завършва графичен дизайн в Кемпер, преди да се премести в Лондон. Завършил е Central Saint Martins (2008) и Royal College of Art (2010). Неговата практика обхваща живопис, илюстрация, фотография, видео, костюми, инсталации, книги, плакати и облекло.

Жан е излагал творбите си по целия свят, в музеи и галерии в Париж, Лондон, Брюксел, Лос Анджелис, Ню Йорк, Сан Франциско, Берлин, Токио, Сеул и Сингапур.

През 2011 г. Жан и неговиятбрат Нико основават Jullien Brothers, дуо, специализирано в движещи се изображения.

През 2016 г. Жан стартира Nounou с Jae Huh, базиран в Корея лейбъл, който произвежда широка гама от артикули, включително графични елементи за дрехи, килими и кукли.

Работил е за множество медии и клиенти, като The New York Times, The New Yorker, The Guardian, Beams, RCA Records, The Connaught, Colette, National Geographic, Le Grand Palais, Le Centre Pompidou, Amnesty International, Esquire, Le Coq Sportif, Mr. Porter, Champion САЩ, Salomon, Petit Bateau, Vogue и много други.

Жан също така е публикувал множество книги с реномирани къщи като teNeues, Walker Books, Comme des Géants и Hato Press. През 2022 г. той публикува монография с Phaidon.

След Сеул през 2022 г., последната му изложба е в Брюксел. Отдавна оценяваме неговата работа и сме щастливи да си сътрудничим с него за представянето на Beaujolais Nouveau 2023.

В обобщение, след слънчева реколта 2022 г., белязана от рекордни температури и суша, даващи много богати, концентрирани вина, 2023 г. егодина на контрасти. Времето варира между хладни и дъждовни и горещи и сухи периоди. Въпреки това, всеки ключов етап от развитието на лозата беше идеален и гроздето достигна перфектна зрялост до 1 септември. Реколтата е щедра, с 20% повече в обем в сравнение с 2022 г., а вината имат вкусен, изискан профил с деликатни аромати на червени плодове. Те са идеалното отражение на техния произход. Прекрасен израз на техния тероар!

От търговска гледна точка продажбите на Beaujolais Nouveau 2023 показват обнадеждаващи тенденции, въпреки икономическата ситуация, с която всички сме запознати.

Потребителите винаги имат желание да отпразнуват това събитие с вина от нашата изба. Много от вас все още ни разказват за едно ново, по-младо поколение любители на виното, които се присъединяват към този голям световен празник на виното.

От името на нашето семейство и нашата къща, бихме искали да ви благодарим най-сърдечно за всички усилия, които полагате на вашия пазар, за да отпразнувате пристигането на Georges Duboeuf Beaujolais Nouveaux на 16 ноември 2023 г.

Пожелаваме ви една отлична предстояща вечер с Beaujolais Nouveaux

Всичко най-добро от Божоле!