Назад

19-10-2022г.

BEAUJOLAIS 2022

Първите четири месеца от годината в региона Beaujolais бяха слънчеви и сухи, но и сравнително хладни. Този климат помогна на лозите да преминат плавно от зимата към пролетта. Месец май беше истинска повратна точка, това беше най-горещият месец, регистриран някога във Франция от 1947 г. насам. Температурите бяха с 3°C над средните за сезона. Интензивната светлина и малкото валежи позволиха цъфтежа да започне бързо и при идеални условия и да завърши в края на май.

Юни месец премина с големи горещини и бури, които силно ускориха вегетативния цикъл на лозята. Veraison е стадият на развитие на лозата, по време на който плодовете променят цвета си. Това се случва в средата на юли, което подчерта ранния характер на реколтата.

Лятото на 2022 г. беше второто най-горещо, регистрирано някога във Франция от 1900 г. насам, от небето не падна нито капка дъжд, а в началото на август в Божоле беше обявено състояние на суша. Лозята устояха особено добре на климатичните условия и продължиха да се развиват с луда скорост. Няколко гръмотевични бури, придружени с градушка, удариха определени сектори.

.

Началото на гроздобера започна на 17 август, почти месец преди реколта 2021! Рекордът от 2003 г., гроздобер на 14 август, остава ненадминат.Тази година гроздето беше пълно със захар и идеално узряло. Плодовете бяха малки, защото съдържат съвсем малко вода.

Denis Lapalu cellar master на избата в Georges Duboeuf от 2003 г.:

„Гроздоберът започна при чудесни климатични условия, гроздето беше идеално узряло и перфектно здраво. При високите външни температури трябваше да положим специални грижи, за да контролираме перфектно процеса на ферментация и да гарантирамепълният потенциал на реколтата. Аналитичните параметри ни напомнят за отличната реколта на 2020 г., но с повече свежест, поради по-добрия баланс на киселините. Първите завършени кювета са много обещаващи с добро ароматно ниво, месеста текстура и гладки танини.

Emeric Gaucher Master blender в Georges Duboeuf от 2018 г.:

„Това лято беше особено сухо и горещо, знак за ранна реколта. Гроздето бързо се зареди със захар. Въпреки това лозарите бяха достатъчно търпеливи, за да изчакат оптималната фенолна зрялост. Това означава, да се изчака пълната зрялост на семената и ципата на гроздето, което в тези горещи години не е в синхрон с концентрацията на захар.Така реколтата даде вина с чистота и енергия. Първите дегустации показват много чисти, фини и елегантни вина. Много хубава реколта!“

В обобщение, след трудната реколта 2021 г., която ще запомним с епизоди на слана и градушка, 2022 г. изглежда диаметрално противоположна. Времето отново е екстремно и бие много рекорди. Окъпаното в светлина, горещина и суша лято ускори силно вегетативния цикъл на лозята.

2022 г. беше година с ранна и много добра зрялост и ни напомни за големите реколти от 2020, 2018, 2015, 2010 или 2009 г. Дори ако суровината е отлична, трябва да бъдем много внимателни в нашите изби по време на винификацията, за да извлечем квинтесенцията. Днес сме щастливи да ви предложим най-добрите вина от тази реколта. Пълни и плодови, те предлагат несравнима текстура.

От търговска гледна точка продажбите на Божоле Нуво 2022 показват интересни тенденции. Увеличението на цените от 2021 г., което беше потвърдено тази година, изглежда не е пречка. Потребителите все още имат желание да отпразнуват това събитие, дори и да струва малко повече. Много от вас също ни разказват за едно ново, по-младо поколение ентусиасти, които участват в този голям празник.

Пожелаваме ви една отлична предстояща вечер с Божоле Нуво!

Всичко най-добро от Божоле,

Франк Дюбьоф и Адриен Дюбьоф-Лакомб

Beaujolais Nouveau 2022:

Брилянтен гранатов цвят и лилави отблясъци. Ароматно, с червени горски плодове и нотки на ягодов мармалад. Свежо и еластично на небцето, с нотка на кисела малина.

Вкусно Божоле Нуво!

Beaujolais-Villages Nouveau 2022:

Брилянтен цвят, който варира между лилаво и виолетово. Интензивно, с аромат на черни плодове и череши, с нотки на цветни листенца. Чисто и свежо на небцето.

Вино с голям чар.