Eтикетите на Донафугата са произведения на изкуството, инспирирани от Габриела Рало /собственичка на избата/ и проектирани от Стефано Витале, изключителен артист с невероятен стил. Авторски етикет, който разказва любовта, грижата и усилията на героичното лозарство на остров, уникален и очарователен. Свеж и очарователен портрет, който разкрива същността на острова. Името Ben-Rye идва от арабският израз „Син на Вятъра“, тъй като ветрове духат постоянно в Пантелерия. А островните ветрове носят със себе си изобилие от аромати, толкова интензивни, сякаш можеш да ги докоснеш. Първата реколта от Бен Рие...
Eтикетите на Донафугата са произведения на изкуството, инспирирани от Габриела Рало /собственичка на избата/ и проектирани от Стефано Витале, изключителен артист с невероятен стил. Авторски етикет, който разказва любовта, грижата и усилията на героичното лозарство на остров, уникален и очарователен. Свеж и очарователен портрет, който разкрива същността на острова. Името Ben-Rye идва от арабският израз „Син на Вятъра“, тъй като ветрове духат постоянно в Пантелерия. А островните ветрове носят със себе си изобилие от аромати, толкова интензивни, сякаш можеш да ги докоснеш. Първата реколта от Бен Рие е 1989. Ben Ryé на Донафугата е емблематично вино, утвърдена марка, със спечелени безброй национални и международни награди през последните 20 години. Екстраординерно вино, една от иконите на Италия.
Сорт: Дзибибо (Александрийски мускат).
Лозя и почви: Гроздето идва от остров Пантелерия (Югозападна Сицилия) Ниски лозя, разположени свободно върху почвата. Вулканични почви, богати на минерали.
Винификация: Първият гроздобер обикновено започва около 15 август, а натуралният процес на изсушаване на гроздето продължава между 3 и 4 седмици. През септември, при втори гроздобер към мъстта от зрели свежи гроздове която ферментира, се добавя изсушеното вече грозде, като ръчно се премахват зърната от чепките. По време на мацерацията изсушените гроздове освобождават захар, натурална киселинност, и всичките си аромати и цвят в мъстта. След постигане на необходимото ниво алкохол-захар и концентрация на ароматите, ферментацията се прекъсва.
Описание: Ben Ryé има блестящ кехлибарен цвят. Носът предлага ароматен и сложен букет, с нотки на кайсия и кора от портокал, съчетани с аромати на средиземноморска трева (мащерка и розмарин). Небцето удивлява с голяма свежест и интензивност, с приятна сладост, балансирана от страхотна минералност и жизненост. Завършва с продължителна устойчивост, със задоволително връщане на плодовата нотка. Сложно и завладяващо Passito di Pantelleria, едно от най-ценените италиански сладки вина в света.С много продължителен финал. Изключително.
Препоръчваме: Отворете бутилката непосредствено преди дегустацията. Сервирайте при 14 градуса С, в чаша с форма "лале".
Потенциал за отлежаване: над 30 години.
Остатъчна захар: 193 г/л.