Назад

DONNAFUGATA

Сицилия, Италия  

www.donnafugata.it

Едно име, което говори за Сицилия. Вината на Donnafugata представляват вълнуващ прочит на Сицилия и нейият дух. Избата е създадена на романтичния италиански остров от предприемчива фамилия със 150-годишен опит в производството на  качествени вина, като най-важното за фамилията е вниманието към детайлите и хармонията между човек и природа. Историята на Donnafugata започва през 1983 в семейната изба на Jacomo Ralo (основател на изба Donnafugata) в Marsala и лозовите масиви на „Contessa Entellina“, в сърцето на Западна Сицилия. През 1989 Donnafugata се установява и на остров Panteleria, където започва производството на благородно сладки вина. Името и логото на винарната са знак на почит към сицилианската история и култура, в които се вплитат съдбата на една бягаща кралица и известният роман "Гепардът" (Il Gattopardo).   

Името Donnafugata (Донафугата) буквално означава „жена в полет” и се свързва с историята на Мария Каролина, жена на Фердинанд IV Бурбонски, която бяга от Неапол в първите години след 1800 год, при пристигането на частите на Наполеон, търсейки убежище в частта от Сицилия, където сега се намират лозята. Сицилианският автор Giuseppe Tomasi di Lampedusa, в романът си "Il Gatopardo", назовава имението на принц Салина „Donnafugata”. Имението е мястото, където е останала кралицата и в което сега се намират лозовите масиви на винарната.

Етикетите на Donnafugata са почит към изкуството и литературата. Уникални и неповторими, те представят един начин на съществуване, стил. Вдъхновени от Габриела Рало, те са проектирани от Стефано Витале - изключителен художник с уникален стил, способен да превърне личността на всяко вино в блясък.   

Стефано Витале е признат художник и илюстратор. Роден в Падуа, Италия през 1958 г. Завършва икономика в Университета в Южна Калифорния.  Пътува надлъж и нашир през Централна Америка и влиза в контакт с местното народно изкуство, от което се повлиява дълбоко. След като завършва икономическите си науки, получава диплома за изящни изкуства в Центъра по изкуствата в Пасадена, след което се премества в Ню Йорк, където работи в продължение на около 15 години. Понастоящем живее в Италия. Той е известен с това, че е илюстрирал няколко престижни списания и литературни произведения (например корицата на романа "Алхимиста" на Пауло Коело). За Donnafugata той е проектирал почти всички етикети.