Гроздето за това вино идва изключително от парцел наречен "La Landonne". Първата реколта на това кюве е 1997 г. Виното се произвежда само в най-добрите години. Производство му е силно ограничено и никога не надвишава 2500 бутилки от реколта.
Смята се за едно от най-старите лозя във Франция, разработено за първи път от римляните. Според легендата, през Средновековието „сеньор дьо Могирон“ завещава по един хълм на всяка от своите две дъщери, едната е била брюнетка, а другата блондинка. Така се раждат имената на „Côte Brune“ и „Côte Blonde“-двата...
Гроздето за това вино идва изключително от парцел наречен "La Landonne". Първата реколта на това кюве е 1997 г. Виното се произвежда само в най-добрите години. Производство му е силно ограничено и никога не надвишава 2500 бутилки от реколта.
Смята се за едно от най-старите лозя във Франция, разработено за първи път от римляните. Според легендата, през Средновековието „сеньор дьо Могирон“ завещава по един хълм на всяка от своите две дъщери, едната е била брюнетка, а другата блондинка. Така се раждат имената на „Côte Brune“ и „Côte Blonde“-двата хълма на лозето.
Сорт: 100% Сира
Почви: Северната част на лозето /Côte Brune/ се състои от изключително стръмни, терасовидни склонове от железни слюдени шисти, които са покрити с шистен пясък (арзел). Южната част /Côte Blonde/ има разнообразна геология с преобладаващи най-много гнайс и гранит.
Климат: Климатът е умерено-континентален. Лято е сухо и горещо. Останалите сезони са с редовни валежи.
Винификация: Гроздето се бере ръчно, когато е в максимална зрялост. Ферментацията се извършва в традиционни бетонни резервоари с отворен капак след три дни студена мацерация. Мацерацията се провежда контролирано при температура от 28°C до 30°C.
Виното отлежава от 14 до 16 месеца в нови или едногодишни дъбови бъчви, които се допълван редовно.
Описание: Дълбокият цвят на виното е подчертан от меки нюанси. Сложният нос разкрива дълбок, плодов аромат с нотки на Женско биле и печено кафе. Надарен с плътен и копринен танин структура, това е пълно, месесто вино, което осигурява богат и щедър вкус. Неговата трайна покритието говори за значителен потенциал за стареене.
Потенциал за отлежаване: Това вино изисква поне 3 години отлежаване, за да може да разгърне комплексността си.
Препоръчва се: Бутилката да се отвори между 1 и 3 часа преди дегустация.