Назад

20-03-2023г.

РОЗЕ ШАМПАНСКО, ПОВЕЧЕ ОТ ПРОСТО МЕТОД - ЛАЙТМОТИВ

Производството на розе шампанско включва създаването на тихо розе вино, превръщането му в шампанско и отлежаването му в изба за няколко месеца или години. Винопроизводителите могат да възприемат един от три различни метода, за да направят тихо вино розе.

Първият включва използването на директно пресоване (по същия начин, както при бяло вино), което позволява бързо отделяне на сока от твърдите частици за получаване на бистро вино.

Другите два метода включват накисване на сока от прясно грозде с ципите на гроздето, за да се извлекат оцветени пигменти (антоцианини), аромати и известна структура (танини).

Кратко накисване от няколко часа води до вино розе, което е богато както на цвят, така и на аромати, но не е много стабилно във времето (rosé de saignée и rosé de macération).

По-дългата мацерация води до направата на тихо червено вино, което осигурява продължителна стабилност на извлечените елементи и след това се смесва с бяло вино.

Последният процес е предпочитаният избор на Taittinger Champagne за създаването на техните кювета Prestige Rosé, Nocturne Rosé и Comtes de Champagne Rosé.