Назад

13-05-2016г.

Почина Италианският Винен Ветеран, Jacomo Rallo, основател на изба Donnafugata

Джакомо Рало, основател на Донафугата

Почина Giacomo Rallo, който основава избата Donnafugata и се смята за един от пионерите на новото поколение сицилиански вина. Giacomo Rallo почина внезапно през нощта в понеделник, на 10 май, каза семейството Rallo в изявление, публикувано тази седмица.

Той ще бъде запомнен като един от пионерите на съвременното сицилианско винопроизводство, чиято репутация се повиши значително през последните десетилетия - особено поради нарастващата популярност на сицилианския сорт грозде Nero d'Avola.   

След основаването на Donnafugata през 1983 г. заедно със съпругата си, Gabriella Anca, Rallo беше основна фигура, призоваваща към качествен подход във винопроизводството в Сицилия, както и към популяризиране на културното наследство на острова, каза семейството му.

Rallo става Cavaliere del Lavoro през 2006 г. , като е възнаграден с Ордена за заслуги на труда, рицарски статут, първоначално въведен в Италия от крал Vittorio Emanuele III през 1923. Rallo е роден в Marsala през 1937 г. и първоначално е придобил диплома по право, но впоследствие се присъединява към семейния винен бизнес. Семейството му е във винения бизнес в продължение на пет поколения. Rallo е наследен от съпруга си Gabriella и децата му Josè and Antonio.   

Днес, Donnafugata произвежда широка гама от вина, включително и топ червеното сицилианско вино Mille е Una Notte - бленд от Nero d'Avola и други местни сортове. Donnafugata също е една от малкото винени компании, които притежават лозя на отдалечения остров Pantelleria, на 85 km от южното крайбрежие на континенталната част на Италия.

Източник Decanter