20-12-2021г.
Модификации в BOLGHERI DOC

МОДИФИКАЦИИ В BOLGHERIDOC
През 1994 г. са одобрени първите DOC регулации за червени вина Болгери. Преди да бъде създадена тази DOC регулация, „Super Tuscans“ вината от района се продават под наименованията Vino da tavola или IGT Toscana.
Подзоната Sassicaia си има своя собствена апелация за наименование, с до 85% Каберне Совиньон и 15% Каберне Фран. Създадена като подзона на Bolgheri DOC през 1994 г. и като отделен DOC през 2013 г.
За да се етикетира едно вино като Bolgheri DOC, купажа трябва да включва:
- Каберне совиньон, мерло и каберне фран (от 0 до 100%)
- Сира и Санджовезе (от 0 до 50%)
- Пти Вердо или други френски сортове (от 0 до 30%)
Виното може да бъде пуснато на пазара 1 година след прибиране на реколтата или да отлежава 2 години (като една от двете години трябва да е в дъб), за да се класифицира като Bolgheri DOC Superiore.
За Bolgheri Bianco се използва предимно сортът грозде Верментино, който може да представлява до 70 % от виното.
Актуализацията на регламента за вино е одобрена от Consorzio DOC Bolgheri и междувременно влиза в сила.
Първата модификация е свързана Bolgheri DOC бяло, което ще даде повече пространство на производството на Вионие, Совиньон блан и Верментино.
Втората модификация се отнася до етикетирането. Всички вина DOC Bolgheri имат надпис „Toscana“ на гърба на етикета, което е задължително.
Но отсега нататък производителите могат да решават дали да добавят тази дума и на предния етикет.
В Bolgheri има 3 типа DOC червени вина: DOC Bolgheri Rosso, DOC Bolgheri Rosso Superiore, DOC Bolgheri Sassicaia + 3 допълнителни DOC: DOC Rosato (1x) и DOC Bianco (2x).