Назад

05-11-2024г.

БОЖОЛЕ 2024 Vintage Overview

През началото на 2024 г. лозите се събудиха рано от зимния си сън. Лозарите наблюдаваха много ранно разпукване на пъпки, дори до 31 март! Въпреки това, дълга поредица от студени и дъждовни дни през пролетта забави цикъла на растеж на растението. Това беше четвъртото най-влажно лято след 1959 г., с 10 до 15 дни повече дъжд от нормалното. Докато това има ползата да попълни водните запаси в почвата, то също така засилва гъбичните заболявания като мана и черно гниене. В резултат на това лозарите трябваше да увеличат усилията си между редовете, за да защитят лозята.

Цъфтежът започва в първата седмица на юни и продължава 10 до 12 дни, в зависимост от зрелостта на лозето. Гниенето и цъфтежът бяха наблюдавани тогава, което ни показа, че реколтата няма да бъде изобилна. Две градушки последователно засегнаха северния Кру на Божоле и част от Божоле Вилаж. Дъждът продължи до средата на юли. Все пак лозарите поддържаха оптимизма си.

Август беше горещ и сух месец. Беритбата започна на 6 септември, една седмица по-късно от реколтата от 2023 г. Времето  беше меко, със стабилни температури и северен вятър. Лозарите, които бяха търпеливи и поеха риска да изчакат няколко дни преди прибиране на реколтата, бяха възнаградени с идеално узрели зърна.

20 000 души от цяла Европа участваха в беритбата. Гроздето Гаме все още се бере предимно на ръка, за да се получат цели гроздове за процеса на винификация на Божоле, известен също като полувъглероден.

Georges Duboeuf 2024 Vintage Overview !
Денис Лапалу, енолог в Georges Duboeuf от 2003 г.: „Беритбата продължи три седмици. Бяхме малко притеснени относно качеството на суровината, но сравнително мекият септември като цяло даде допълнителната зрялост, от която се нуждаехме, за да направим тази 2024 реколта изключителна. Отворените и непрекъснати ферментации улесниха работата ни. Трябваше да сме внимателни с времето за мацерация и претакане, за да получим прецизни вина с фини танини. 100% от нашите Божоле Нуво са ферментирали в цели гроздове, в типичен божолски стил."
Емерик Гошар, енолог в Georges Duboeuf от 2018 г.: „Реколтата предложи широк спектър от изрази. Всяка апелация отразява произхода на своята територия. Няма слънчев ефект, когато зрелостта на гроздето гладко смекчава особеностите на всяка AOC, както преживяхме с реколтите от 2022 и, до известна степен, 2023. Тази година трябва да бъдем още по-внимателни към доставките си и, както винаги, да работим върху нашите смеси, за да постигнем правилния баланс. Les Nouveaux са меки, с аромати на малина, къпина и грейпфрут."
Божоле Нуво: Наситен тъмночервен цвят. Чаровно, с аромати на червени плодове, обогатени от възхитителна свежест. Балансирано и енергично на небцето, това вино е плътно и освежаващо!
Божоле-Вилаж Нуво: Жив гранат цвят. Свежи аромати на червени и черни горски плодове. Сочно и вкусно на небцето, едновременно сочно и кадифено, с приятна мекота.

   

Waone е артистичният псевдоним на Володимир Манжос, роден през 1981 г. близо до Киев, Украйна. Страстта му към рисуването започва в ранна възраст, подхранвана от баща му, любител на изкуството и колекционер на православни икони. Без официално обучение, той развива техниката и уникалния си стил. През 1999 г. започва кариерата си на художник в Киев, рисувайки графити до 2003 г. Отегчен от букви, той преминава към визуални разкази, създавайки цветни стенописи.
През 2005 г. той формира дуото Interesni Kazki („Интересни приказки“) с приятеля си Aec. Заедно те пътуват по света, рисувайки големи стенописи в Европа, Русия, Индия, Мексико и Съединените щати. Техните творби са вдъхновени от средновековието и религиозната символика. Дуото се разпадна през 2016 г. Оттогава Waone задълбочи визуалния си език, изследвайки нюансите на черно-бялата палитра, като същевременно продължава да произвежда произведения в неговия характерен стил. Той създаде плакат, за да отпразнува пристигането на Beaujolais Nouveau от Georges Duboeuf, сътрудничество, което силно подкрепяме.


Les Vins Georges Duboeuf 2024 Vintage Overview !

2024 г. ще бъде запомнена като една от най-дъждовните години във Франция. Въпреки това, благодарение на неуморния труд на нашите лозари и по-меките метеорологични условия през август и септември, гроздоберът беше с високо качество. Голям успех! Количествата остават малки, така че трябваше внимателно да управляваме нашите доставки, като избегнем райони, засегнати от градушка или заболяване, и разбира се, останахме изключително бдителни по време на винификацията. Горди сме с резултата. Бейжо и Бейжолис-Вилаж Нуво от Дом Жорж Дюбюф са както вкусни, така и ароматни.
Приемът на Beaujolais Nouveau по света (препратки към 2023 г.):
• 15,5 милиона бутилки, продадени по целия свят.
• Nouveaux представляват 30% от производството в региона Beaujolais.
• Две трети от Beaujolais Nouveau се консумират във Франция.
• Основните страни вносители на Beaujolais Nouveau са Япония, Съединените щати, Обединеното кралство, Канада и Белгия.
От името на нашето семейство и нашия дом бихме искали най-сърдечно да ви благодарим за всички усилия, които полагате на вашия пазар, за да отпразнувате пристигането на Beaujolais Nouveaux Georges Duboeuf на 21 ноември 2024 г.
Пожелаваме ви прекрасна вечер с Beaujolais Nouveau!


С Най-Добри Пожелания от Beaujolais,