20-11-2016г.
Robert Weil - Бележки за реколта 2015
Реколта 2015 е продукт на още една година на метеорологични крайности. Въпреки интензивният сух период през лятото, Райнгау и неговите лозята останаха блестящо зелени. Склоновете Kiedrich в частност се възползваха от отточните води от околните гори, една от характеристиките, които ги прави наистина специални. Забележителна и голяма реколта, с потенциал да се превърне в реколтата на века - само времето ще покаже със сигурност! Подобно на реколтата преди това, 2015 г. започна с мека зима. Въпреки това, имаше няколко особено мразовити дни с регистрирани температури от -5 и -10 ° C (14-23 ° F) . Типичните май и юни помогнаха да се поддържа идеята за изпреварили- времето- условия, чак до цъфтежа, което при нас се случва 8 дни преди началото на историческата средна стойност. Дългият сух период, който последва имаше силно влияние върху растежа, въпреки че целият Райнгау остава зелен през горещото и изключително сухо лято. Хълмистите склонове на Kiedrich отново показаха колко забележителна са те. Във влажни години, редките, каменисти почви на нашите хълмисти лозя оттичат излишната влага, така че корените на нашите лозя никога не остават мокри.
В сухи години, водния отток от околната гора пази лозята достатъчно хидратирани. Зреенето започна сериозно около средата на август, приблизително 5 дни преди началото на средногодишното. Август, септември и октомври бяха добра картина за узряване, с непрекъснато сухо, слънчево време, осеяно с кратки (и необходими) дъждове. В началото на октомври, първите от нашите Ризлинг лозя са готови за гроздобер. Вкусът на гроздето е великолепен, гроздовете са здрави, което води до много усмивки на всички наоколо. Ризлингът е съ сензационни, зрели киселини и зашеметяващи екстрактни стойности - не можем да искаме нищо по-добро Върховно постижение са вината Spätlese и благородните сладки селекции. 2015 реколта е 27-та поредна! година за Weingut Robert Weil, в която се радваме на успешна реколта за Beerenauslese и Trockenbeerenauslese вината ни. Докато общият добив възлиза на малко под средноисторически, невероятното здраве на плода в края на октомври силно ограничава размера на плода, подходящ и необходим за благородно сладките вина.