Назад

 MASSERIA CUTURI 

Пулия, Италия

www.masseriacuturi.com

История

През 1881 г. заможният  земевладелец от Мадндурия - Томазо Скиавони Тафури се жени за графиня Сабини от Алтамура. Благородничката носи на Primitivo като зестра корени с лозя които са засадени в „Cuturi“, в плодородната Conca D’Oro. Именно там се раждат първите фиданки на Primitivo, чието вино е било по-алкохолно и плътно от другите апулийски вина, истински нектар на боговете. Името Primitivo е разпознато от ранното узряване на този сорт в сравнение с останалите.

Разширението на лозарството в края на деветнадесети век е около 100 хектара лозови фиданки, които Общността отглежда с голямо уважение и отдаденост. Masseria Cuturi винаги е търсила съвършенство и в прилагането на нови технологии, получавайки множество награди дори в началото на ХХ век, влизайки в историята на винопроизводството на Мандурия.

През 2007 г., при пристигането ни, Masseria вече няма лозе. Нашето семейство решава да възстанови престижа и славата на миналото, с упорит труд за растеж. Към днешна дата лозята са 40 хектара при първоначалните 100.

Conca d’oro, чийто топоним произлиза от плодородието на своите почви, богати на вода, с наличието на пет артезиански кладенеца и два природни източника, са направили тази земя особено щедра и продуктивна, истински рай.

Сегашното лозе от около 40 хектара се радва на микроклимата на вековната гора на Кутури, защитен природен резерват на източното крайбрежие на Саленто.

Винификация 

Единичен парцел, близо до Йонийско море, охраняван и защитен от сухи каменни стени, които граничат с различните частици, където са засадени древни примитивни клонинги, всеки с различни особености.

Откриваме много тъмни и глинести почви, редуващи се с по-мергелисти и леко тинести участъци. Почвите са дълбоки и меки и са много богати на органични вещества. За да избегнем прекомерната жизненост на растенията, ние сеем треви, за да насищаме с кислород корените на нашите лози и да създадем здравословна конкуренция.

Ние следваме органично отглеждане, основано на опазване на естественото органично вещество на почвата, опитвайки се да подобри биоразнообразието колкото е възможно повече.

Винификацията на най-доброто грозде днес се извършва в Masseria, на няколко крачки от лозята, които са ги генерирали. Тази близост позволява да се следва кривата на узряване на всяка отделна частица с навременност и прецизност. Избата се състои от малки резервоари за получаване на микровинификация на всеки отделен парцел.

Избата използва отлежаването в дърво в умерени количества, за да подобрим естествените характеристики на вина. Бутилирането става в избата.