Назад

MAR DE FRADES

Риас Байшас, Галисия, Испания   

www.mardefrades.es

В началото на 80-те група от ентусиазирани лозари преоткрива потенциалът на галисийски местни сортове грозде, и по-специално на сорта Albariño (Албариньо), най-престижният от всички тях. Mar де Frades е създадена през 1987 г. и историята на избата е успоредна с тази на Rias Baixas, регион, който придобива своя официален статут DO през 1988 година. Mar де Frades е пионер в региона и представлява същността на Val do Salnés, исторически подрайон за албариньо. 

През 2006 г., след придобиването на избата от Групата Zamora, а е построена нова изба върху терасираните лозя, с нова техника и съоръжения и с прекрасна панорамна гледка към океана. Mar де Frades означава Море на Монаси. Това е името, дадено от местните жители на мястото в устието на река Arousa, където поклонниците пристигали от тяхното пътешествие по пътя си към Сантяго де Компостела. Това място перфектно се вижда от винарната. 

Синята Rhin бутилка представлява цвета на океана, намиращ се пред винарната. Синият кораб, който се появява върху етикета, когато температурата на виното е подходяща за консумация, олицетворява стария начин на транспортиране на поклонниците по пътя им към Сантяго. Всички тези елементи правят Mar де Frades най-разпознаваемият и емблематичен албариньо бранд. Винарната Mar de Frades се намира в подножието на лозето Finca Valiñas по склоновете на планината, в центъра на долината Salnés и с лице към устието на река Arosa, откъдето атлантическия бриз навлиза умерено през устието на реката. Гроздето се бере ръчно и се транспортира до винарната в малки касетки, като незабавно се анализира и отнася към масите за селектиране.