Назад

MATTEO CORREGGIA   

Пиемонт, Италия

www.matteocorreggia.com

Защото единственото нещо, което тази земя не може да даде, е стандартно вино ...

Винарната Matteo Corredggia е създадена през 1985 г., вдъхновена от една мечта и едно предизвикателство: мечтата на един човек да прави запомнящи се вина и предизвикателството да ги направи в непознат досега район. Районът е Roero, а човекът - Матео Кореджа и той успява да сбъдне мечтата си и да се справи с това голямо предизвикателство. Сега, години след смъртта на Матео, съпругата му Орнела продължава да прилага философията на съпруга си, работейки с децата си и екипът. Притежават 20 хектара лозя, отглеждани чрез използване на природни методи, със сортовете-подпис за района Roero: Небиоло, Барбера, Арнеис и Долчето. Вината са плодовете на земята, в която лозите спускат своите корени: песъчлива почва, която има ниско съдържание на глина и варовик, но е богата на минерали и поради това е идеална за производството на елегантни, многопластови вина с богати, изискани букети.
Виното се прави в съдове от неръждаема стомана при контролирана температура и старее в просторни изби, които са били издълбани в склона на хълма, в контакт с вечния, богат на фосили мергел, създаващ условия на влага, тишина и спокойствие, необходими да се завърши работата, започната на лозята и продължила във винарната. 

Бъчвите се избират според виното, което ще съдържат. Постепенното подменяне на бъчвите е процес, който се извършва на всеки 20 години с цел да се избегне повлияване на букета на виното от дървесината. Етикетите се характеризират с картина от Coco Cano, на която, хълмиста и покрита с лозя местност е окъпана в топлите слънчеви лъчи на Roero. Преди милиони години, солена вода достига Алпите и преди да се отдръпне напълно, оставя огромни наноси от пясък след себе си, осеяни с твърда и непромокаема мергелна глина, заедно с всички вкаменелости в нея. Въпреки, че е много близо, Roero е геологически много по-млада област от Langhe и със сигурност не би била същата без река Tanaro - преди двеста хиляди години отклонена от курса си, потичайки през низините на юг. Този гигантски потоп изкопава дълбокият каньон Rocche, който се простира от Bra до Monta в права линия с дължина 12 км. Комбинацията на случайността, морето и наводняването на Tanaro, заедно с милиони години ерозия, поради атмосферните условия, са спомогнали за превръщането на Roero в област с извънредно разнообразие от микроклимати и почви, състоящи се главно от пясъчни пластове.Геологията обяснява фините разлики между вината на Roero и вината, произведени от същите сортове грозде на други места. Защото единственото нещо, което тази земя не може да даде, е стандартно вино – всяко едно вино е уникално и може да бъде изключително.