Назад

JUVE Y CAMPS

Пенедес, Каталуня, Испания

www.juveycamps.com

Едно добро вино е отражение и израз на земята, лозето и семейството. Само когато тези три фактора са обединени и съчетани хармонично може да бъде създадено вино от най-високо качество.

Презимето Juve е дълбоко вкоренено в региона Penedes в Каталуня. В тези земи, толкова подходящи за култивиране и отглеждане на лози, фамилия Juve се отдава на лозарството в продължение на векове. Juve y Camps и Кампс е изразът на една привилегирована земя, на посвещаване на лозарството, на стотици години активност чрез 3 поколения, които достигат международна популярност на фамилна компания/изба.

През 1796 година Joan Juve Mir започнал производство на вино с комерсиална цел, и мъжката част на фамилията продължила традициите. Joan Juve Barques построил първата семейна изба. През 1921 се оженил за Teresa Camps, една изключителна жена и поддръжник на съпруга си и така се родила компанията Juve y Camps. Тя вдъхновява съпруга си да лончва първото пенливо вино с бранда Juve, което било направено в семейната изба, намираща се под семейният им дом в Сант Садурни Д’аноя. По-късно техните синове построяват нова изба в покрайнините на града. Към края на 60-те внуците на основатиелите вливат млада енергия в компанията, която вече е заслужила солидна репутация и сериозно присъствие в челните позиции на пазара на пенливи вина.

Те са пионерите в такива важни аспекти от производството на вино, като въздушно пресоване и контрол на температурата при ферментацията. Тези предимства позволяват на компанията да произвежда пенливи вина от най-високо качество. До 1960 компанията е пазарен лидер с 450 хектара от собствени лозя.От началото на 70-те години Juve y Camps регулярно изнася продукцията си към най-големите страни - консуматори на Кава: Германия, Великобритания, Япония, Швейцария, Венецуела и др. Развитието на фирмата продължава през 3 поколения, като кулминира в конструирането и построяването на винарна за тихи вина. Построена от фамилен архитект, тя днес е една от най-модерните винарни в региона. Така един проект, започнал преди 200 години прогресира и се развива в един реален и процъфтяващ бизнес.

От своето най-ранно съществуване Жуве и Кампс следва отдавна установени и доказани практики при производството на техните Кави. Фамилията винаги е използвала Традиционния метод на повторна ферментация в бутилка, за да трансформира своите топ качествени гроздове в най-висококачествени пенливи вина. Тяхната мания по отношение на качеството започва на лозето, след което се пренася в целия производствен процес. Внимателни проверки са правени, за да се обере гроздето в оптималният момент. Ръчно събирано гроздето се придвижва до винарната, където само цели и здрави гроздове се приемат.

Продукцията днес уважава традиционните техники, но ги сродява с най-модерните технологии, като се постига производство на по-добри и по-добри вина. В подземната изба на Сан Садурни, “remuage” на Кавите все още се практикува и там, милиони бутилки остават в тъмнината и тишината докато достагнат техният пик. Топ брандовете Гран Жуве, Милезиме, Резерва де ла фамилия, Тинта Пурпура Резерва отлежават в продължение на години.   

CAVA е името на вид пенливо вино, бяло или розе, произвеждано главно в региона Пенедес в Каталуня, Испания, на 40 км югозападно от Барселона. Неговото име идва от Каталунската дума за „изба”( cava). Има и няколко други региони в Испания, освен Каталуня, в които също се произвежда Кава, но те са малко на брой. Първата Кава е била създадена през 1872 година. Видовете кава са brut nature, brut, seco, semiseco и dulce (sweet). Според Испанският Denomination de Origen (Закон за произход), Кава може да се произвежда в 6 винени региона и трябва да бъде направена по традиционния метод с вторична ферментация в бутилката, както и да съдържа селекция от сортовете: макабеу, шарелло, пареяда,шардоне, пино ноар или субират (малвазия).

Добрата Кава се характеризира със своя изтънчен аромат и убийствено сух вкус. За разлика от Френското шампанско, при нея остатъчната захар е почти сведена до минимум. Кавата е едно от вината, броящи се на пръсти, което може да се пие повреме на цялото хранене – от началото до края. Кавата е винаги предпочитано питие за старт на храненето, също така се асоциира като акомпанент към морска храна.

Кавите, върху които е отбелязана годината са с превъзходно качество, висш пилотаж, и съответно това са по-скъпи ценово и качествено представители. Тези специални кави отлежват в бутилка до 4, 4 ½ години.

The Journey To Organic Viticulture

Нашият ангажимент към земята представлява наша основна мисия. Уважението към природата и нейните цикли, грижите за лозята - всичко това са константи в историята на Juvé & Camps. Убедени сме, че отглеждайки грозде от най-добро качество е единствено възможно чрез уважение и възхищение.

До сега сме превърнали всички наши лозя в биологично земеделие, за да отглеждаме най-висококачественото грозде по напълно естествен начин. Процесът на преобразуване на нашите лозя до 100% органично лозарството представлява значителен ангажимент, вдъхновен от желанието да произвеждаме кава и вина, които пренасят и пресъздават чистотата на околната среда.

Нашите имоти и лозя в Penedès обхващат общо 271 хектара, и всеки от тях е от съществено значение за производстото на нашите кави и вина. Хармоничната среща на земя, светлина, вода и топъл Средиземноморски въздух е до такава степен част от пейзажа,  както
лозето, което допринася за балансирането на екосистемата, биоразнообразието и отличната култура на производство на вина. Чист израз на тероара.

Предложения за съчетаване на Кава с храна

Juve y Camps Reserva De La Familia Brut Nature (Zero dosage)

Това е продукт, който въпреки че се съчетава чудесно с всяко месо, е по-препоръчително за ястия с по-силен състав като: печено, готвено птиче месо, ястия с подправки, с овче и козе сирене, със синьо сирене, с по-мазни риби.

Меню:

  • Микуит от гъши дроб и бял трюфел с чътни от смокини и сос от нар
  • Печен на тиган черноморски калкан, краб ризото,
    еспума от лимон

Juve y Camps Cinta Purpura Brut

Идеална е за аперативи и с риба, сирене, ориз, печено, предястия.

Меню:

  • Ремуладот Марлин и Севиче от Червен тонс пяна отчервен хайвер
  • Кейк от маринована сьомга и Juve y Camps Reserva 2005, гранит от краставици, сьомга хайвер, емулсия от босилек