Назад

CHATEAU CLOS FOURTET

1er Grand Cru Classé, Ст. Емилион,    

Бордо, Франция   

www.closfourtet.com

Разположено точно над варовикoвите кариери в самото начало на историческия и живописен град Saint Emilion, Chateau Clos Fourtet, 1er Grand Cru Classe e световно наследство на ЮНЕСКО, построено през късния 18-ти век. 

През 1919 г. Фернан Жинесте купува Clos Fourtet (Кло Фурте). По-късно, през 1949, семейството му го разменя със семейство Люртон срещу 40% собственост върху Chateau Margaux. Семейство Люртон продължава да работи за повишаване качеството на вината, по-специално, като намалява лозовите насаждения със сорта каберне совиньон, което зрее по-трудно върху студените варовикови и глинести почви, а увеличава по-ранозреещото мерло, което сега е по-традиционния сорт, използван в Saint Emilion. През 80-те имотът се управлява от Пиер Люртон преди той да замине, за да ръководи Chateau Cheval Blanc (Шьовал Блан). 

През януари 2001 г., Chateau Clos Fourtet е откупено от парижкия бизнесмен Филип Кювелие. Clos Fourtet разполага със 190 дка лозя, засадени със сортовете мерло (72%), каберне фран (22%) и каберне совиньон (6%). Виното се винифицира по традиционен начин и отлежава в дъбови бъчви (60-70% от тях нови) в продължение на 18 месеца. Бутилира се нефилтрирано. Допълнителното усъвършенстване на вината се постига чрез прецизна работа на лозята за намаляване на добивите, бране на гроздето в малки касетки и чрез ферментиране на реколтата от всеки участък поотделно. Сто и деветдесетте декара лозя на ClosFourtet се намират в самия край на града, разположени върху варовиково плато с горен почвен слой от глина. Стилът на виното Clos Fourtet е с усещане за плътни горски плодове, макар последните промени да носят на вината повече елегантност и бистрота. Лозето от 50 акра, разположено високо на платото, има добиви от 330 кг на декар.

Clos Fourtet 2009 - 100 т. Робърт Паркър

Clos Fourtet 2010 - 98 т. Робърт Паркър

Clos Fourtet 2011 - 94 т. Робърт Паркър

Clos Fourtet 2012 - 94 т., на 9 място в топ 100 на Wine Spectator за 2014 г.

  

Екип

Жан-Клод Беруе
Опит: Винопроизводител в Château Pétrus повече от 40 години. Обучавал се е в университета в Бордо от революционния енолог и изследовател Емил Пейнуд.

Философия: "Виното трябва да ви разкаже историята за мястото, откъдето идва." Зад тези думи се крие дълбока скромност и вяра, че работата на винопроизводителя е поставена след тази на природата.

Влияние: Жан-Клод посещава замъка в решаващи моменти за всяка реколта: по време на прибиране на реколтата, винификация и окончателно смесване. Не толкова рядко, за да запази външна, обективна перспектива, но често достатъчно, за да придаде своята мъдрост на нашите вина.


Стефан Деренонкур

Опит: Самоук и уважаван заради упоритото му отношение, Стефан е енергичен и любопитен. Инстинктивен по природа, той се задвижва от желание да прокара граници и да поставя под въпрос приетата мъдрост. Стефан не налага своя винен стил на вината, които консултира, вместо това, той се гордее със запазването на израза на техния тероар.

Философия: "Обичам да дефинирам потенциала на тероара и да се опитам да адаптирам винопроизводството, за да го изразим максимално". Стефан се стреми да прави вина, които се превръщат в израз на мястото и времето.

Влияние: Стефан следи отблизо Clos Fourtet през цялата година, през периоди на спокойствие, както и периоди на интензивна работа. Той инспектира и държи всеки процес под око, предоставяйки безупречна прецизност на нашите вина.

Тероир: идентичност

Clos Fourtet оставя природата да се изразява, като се стреми да запази чистотата си непокътната. Ние събираме гроздето внимателно ръчно, пренасяйки го в малки кошници, за да запазим тяхната цялост. След това изпълняваме минималното, най-мекото извличане, което е необходимо, за да разкрием идентичността на нашата територия. Всяка година остаряването на виното е различно: ние адаптираме количеството нови дъбови бъчви, които използваме, за да отразим структурния потенциал на всяка реколта. По време на този продължителен процес ограничаваме обработката на виното и предпазваме плодовете от окисляване.

Стриктност и стремеж към качество
Недостигът и ниските добиви на Clos Fourtet отразяват един цял залог за реализиране само на вина, които отговарят на нашите непоколебими очаквания. Ние безмилостно премахваме зелени грозде, преди да започнат да узряват, като намаляваме умишлено количеството им, за да узреят останалите гроздове по-концентрирани на захар и танини. Само най-ценните ни плодове ще завършат пътуването от градината до бутилката, тъй като те преминават под непримиримия поглед на онези, които ги избират.