Сорт: Неро д'Авола, Пти Вердо, Сира и други сортове.
С реколта 2008 Mille e una Notte потвърждава своята сложност и елегантност, отличителни характеристики за това важно вино, водещото червено вино на Donnafugata.
Дворецът, показан на етикета, е този, в който кралица Мария Каролина се приютява бягайки от Неапол и е любимата къща на писателя Томаси ди Лампедуза. Габриела Рало - създателката на Донауфугата, със съпруга си Джакомо - улавят образа и го вграждат в небето от "Арабски нощи", пълно със звезди и пълно с обещания...
Сорт: Неро д'Авола, Пти Вердо, Сира и други сортове.
С реколта 2008 Mille e una Notte потвърждава своята сложност и елегантност, отличителни характеристики за това важно вино, водещото червено вино на Donnafugata.
Дворецът, показан на етикета, е този, в който кралица Мария Каролина се приютява бягайки от Неапол и е любимата къща на писателя Томаси ди Лампедуза. Габриела Рало - създателката на Донауфугата, със съпруга си Джакомо - улавят образа и го вграждат в небето от "Арабски нощи", пълно със звезди и пълно с обещания. Силният и страстен характер на това вино вдъхновява метр-шоколатиерът Ernst Knam при създаването на неговите пралини "Миле е уна ноте с чили". Автор на всички етикети на Донафугата е изключителният артист Стефано Витале, способен да вдъхне блясък и живот на всяка илюстрация.
Почви и лозя: Югозападна Сицилия, имението Contessa Entellina. Надморска височина: от 200 до 600 м. Орография: хълмиста. Глинеста почва със субалкална реакция (рН 7,5 до 8). Общо варовик от 20 до 35%. Богата на хранителни елементи (калий, магнезий, калций, желязо, манган, цинк). Гъстота на засаждане: 4 500 до 6 000 растения на хектар (1 822-2 429 на декар). Добив на хектар: около 4 тона (1,6 тона на декар).
Реколта 2008 г.: в сравнение със средните за сезона дъждове, 2008 г. беше по-малко дъждовна година, температурите бяха малко по-високи, но без прекомерни пикове, с голяма разлика между дневните и нощните температури. Здравото и идеално узрялото грозде, от ароматна и фенолна гледна точка, даде началото на много хармонично и елегантно вино.
Винификация: Ферментация в неръждаема стомана с мацерация върху ципите за около 12 дни при температура 26 - 30°C. Отлежава предимно в нови барици от френски дъб за 15-16 месеца и след това в бутилка за около 30 месеца.
Характеристика: Mille e una Notte 2016 е с рубинено червен цвят, носът предлага очарователен букет с нотки на тютюн и какао. Тези аромати се връщат във небцето с плодови нотки на черна черница и череши в алкохол. Обширено и богато, с галещи танини, Mille e una Notte 2008 потвърждава своята сложност и елегантност, отличителни характеристики на това важно вино, водещото червено вино на Donnafugata.
Потенциал за стареене: над 12 години.
Препоръчваме: Ако се сервира в чаши с голям балон може да се отвори няколко минути преди консумация, в противен случай - няколко часа по-рано.
Потенциал за отлежаване: над 12 години.
Сервирайте при 18 градуса С.