Назад

12-10-2016г.

Сортът Карменер

Карменер

Карменер е стар сорт грозде, произхождащ от Gironde, Бордо. ДНК анализ показва, че това е кръстоска между Каберне Фран и Грос Каберне (което само по себе си е далечен роднина на Каберне Фран).

За щастие на нашия колективен вкус, когато става въпрос за кръстоска между родствени винени сортове грозде, размножаване с роднина може да даде много добър резултат.

Карменер е силно рафиниран сорт и доставя истинско разнообразие от вкусове. При по-младите ще намерите тревисти нотки, стегнати букети от свежи горски плодове. По-зрелите носят нотки на къпина и боровинка, кафе и черен шоколад .

Сортът Карменер споделя неразривна и дълбока връзка с Чили. Връзката им датира от края на 1800, когато гроздето идва в Чили от Бордо. Още с пристигането му слагат етикет на мерло (или "мерло ноар"). Гроздето се отглежда в Чили, при това с фалшиво име, в продължение на десетилетия.

До края на 1800 г.  филоксерата унищожава почти изцяло карменерът от Европа, както и много други сортове . По това време, и в продължение на години след това, карменер се смята за изчезнал. Но през 1994 г., французинът Jean Michel Boursiquot вижда "мерло ноар" в чилийските лозя и го разпознава като карменер. ДНК анализ потвърждава оценката и истинската самоличност на гроздето е разкрита. 

След това разобличаване сортът карменер се превърща в суперзвездното грозде на Чили. Той е признат от Чилийските власти като официален сорт на страната през 1998 г. ДНК анализ потвърждава оценката и истинската самоличност на гроздето е разкрита. 

Карменер и Чили е една перфектна комбинация. Климатът на Чили е по-топъл и по-сух от родния дом на сорта в югозападната част на Франция. Зърната узряват за по-дълъг период от време в Чили. По-дългото зреене носи повече плюсове за вината, но не за сметка на рождените му характеристики - тревисти аромати и вкусове.

Карменер предлага сложни плодови аромати, които подхождат добре на всички вкусове, но най-вече на тези, които не харесват доминирането на плода във виното. В този момент, съотношението качество--цена (QPR) благоприятства потребителя.

Карменер носи атмосфера на изтънченост и може да предложи по нещо за много вкусове. Плодът в него е смел и дързък, но няма да задуши вашият вкус .Тези вина са идеални за споделяне с някой, който жадува за вина със сдържан, но елегантен плод, изненадваща сложност и твърда структура.

Източник:  Snooth