Назад

29-02-2024г.

ОТБЛИЗО ПРЕД APOLLO WINE - СВЕТЛА

Надникнете през погледа на Apollo wine и опознайте Светла, Управляващият собственик на Winebox отблизо!

“Амбициозна и изключително упорита, безкомпромисен естет и добра душа, Светла е великолепен пример за много жени, които искат да се развиват на винената сцена. Дива и непоколебима тя сбъдва цел след цел, а с вино ( и много често Шампанско) отбелязва всяка победа, всяка несгода. Обича толкова много виното,че винаги е добър събеседник с много истории за разказване.”

Прочетете цялото интервю тук:

Среща с 8 жени, които променят българската винена сцена: Светла Карабаджакова

В очакване на 5то издание на Winebox Portfolio Tasting: LOVE WINES? искаме да ви срещнем с една истинска дама от съвременната история на виното в България, която създава, променя и обогатява българския вино любител.

Днес ви срещаме със Светла, Светла Карабаджакова или Светла Winebox. А Светла заедно с екипа на Winebox вече 16 години среща българския винолюбител с добрите вина на Аржентина, Чили, Франция, Италия, Испания, Германия и Нова Зеландия, развивайки винената култура и отношение на световно ниво.

Амбициозна и изключително упорита, безкомпромисен естет и добра душа, Светла е великолепен пример за много жени, които искат да се развиват на винената сцена. Дива и непоколебима тя сбъдва цел след цел, а с вино ( и много често Шампанско) отбелязва всяка победа, всяка несгода. Обича толкова много виното,че винаги е добър събеседник с много истории за разказване.

Тя е от жените, които знаят какво искат и не позволява нещо да я спре по пътя към успеха. Преминава през всякакви препятствия и винаги запазва усмивката, като че ли нищо не се е случило. Тя е от жените, която моментално ще ви награди с чаровната си усмивка ако сте в компанията й.

Кое е първото вино, което разпали искрата, за да започнеш да се занимаваш с вино?

Човек обикновено попада в ситуация, при която започва да се занимава с нещо. При мен ситуацията беше кандидастване за длъжност на едно място, но попадане на друго. И наистина, няма нищо случайно. Това, другото място, ми даде възможността да се запозная с материята; обикнах я от първия момент, от прочитането за първи път на етикетите на вината Montepulciano d’Abruzzo и Brunello di Montalcino (имах щастието, че бях учила малко италиански и ми беше много лесно, за разлика от колеги, които с най-голямо удоволствие ми ги отстъпиха, тъй като не желаеха дори да изговорят имената им) и грабнах идеята с желание и страст. Проучвах, четях, дегустирах, опознавах, срещах...

Вината, които са оставили следи в мен не са едно и две. А всеки път, когато открия нещо, което предизвика усмивката на лицето ми, разбирам отново, че това е любов завинаги - вълнуваща, неизчерпаема; която не омръзва и не ти позволява да скучаеш - точно това ме зарежда за още и още..

На кой сорт грозде би се оприличила?

Ако трябва да направя асоциация за себе си със сигурност това ще е бленд. По-скоро виждам себе си като съвкупност от много желания, мечти, аспекти, идеали, вкусове и аромати, посоки. Обожавам Ронските бели блендове. Не са толкова високо киселинни (въпреки, че аз съм такава доста често), имат мека, гладка, заоблена текстура, не са от easy-going вината, трябва да имаш база данни, за да ги разбереш и обикнеш. Изненадват те, трудни са за голяма част от хората, разкриват пластове и пластове, ако имаш търпението и готовността за тях и оставят запомнящ се послевкус.

Първото вино, от което се напи?

Беше много, много отдавна, когато все още не разбирах виното, а и нямах качествени и количествени критерии и мерки.. Беше пенливо, ...и след това не исках дори да помисля за пенливи вина в продължение на години. Сега, за разлика от тогава, не спирам да ги пия, обожавам мехурчетата!

С коя известна личност би искала да споделиш чаша шампанско?

С някой от големите бохеми на 20-ти век. С някой от великите артисти, писатели, музиканти, певци...

С кой никога не ти омръзва да пиеш вино?

По принцип изобщо не ми омръзва да пия вино, а ако не съм сама предпочитам да го споделям с близките ми, с приятели, с които можем да говорим на много теми. Отваряйки нещо специално, задължително бих искала да го споделя с хора, компетентни на тема вино.

Kой винен регион те впечатлява и обичаш да посещаваш отново?

Все още не съм посетила всички винени региони на света, но имам много любими. В Европа това са: Прованс, заради красотата, климата, усещането за романтика, любимото розе..; Шампан, заради любимата напитка и възхищението ми от изключителните мастъри на бленда, едни от най-добрите в света според мен, заради уменията им да блендират десетки вина и реколти в едно вино; Бургундия и Бордо – заради факта, че можеш да стъпиш в онези лози и да опиташ от гроздето на онези, големите вина, ...усещането е невероятно,.. сякаш покоряваваш още нещо в този свят. Невероятно красивите региони на Италия, сред които Тоскана, Сицилия и още. Регионите, които предстои да видя и очаквам с много голямо любопитсво и съспенс са винените региони на Аржентина и Чили.

Ако трябва да избереш само едно единствено вино на самотен остров, кое би било то? Desert Island wine choice – only one wine?

Champagne! С него човек не потъва, а добива настроение! Ще мога да се наслаждавам на красотата на острова, без да потъвам (изцяло) в драма за това, че съм на самотен остров. Да предположим, че ще имам и ще ми трябват достатъчно много от тези бутилки с мен ...: )

Какво/кое е най-хубавото да работиш с вино? Best thing about working in wine?

Виното и по-скоро, работата с виното, ми е дала едни от най-прекрасните изживявания в живота ми, не мога да изброя всички, но най-вече те са свързани с пътувания и опознавания, това са срещи с личности, разговори, незабравими моменти, нови мирогледи, култура, изграждане и надграждане на самата мен като личност.

Задай един въпрос към мен ( Донка Костурска-Николова)?

От къде идва твоята любов към виното, как се случи така, че да се обърнеш към него?

Беше не толкова отдавна. Всичко започна в САЩ, когато Димитър работеше в ресторант в Чикаго и можех да опитам много и разнообразни вина от цял свят. Беше калифорнийски Пино Ноар - див и различен от всичко, което бях опитвала и все още оставил трайна следа в съзнанието ми. Но това беше моментът, в който започнах да пия по-често вино и досега почти винаги вино. А виновник да започна да се занимавам с вино ( управлявайки специализиран онлайн магазин Apollowine.com) e Димитър, разбира се. Той успя да ме накара да се влюбя освен в него и във виното и вярвам, че тази любов ще бъде вечна. Защото вино, както и любовта е магия, непрекъснато пътуване и откриване на нещо ново, нещо различно, нещо в което откривам идеи за нови мечти. Докато живяхме в Москва, успях да започна и изградя онлайн магазина, да запазим и развием взаимоотношенията си с българските производители, да завърша WSET Level 3 и всичко това направи пътя, по който вървя още по смислен, по-интересен.

Можете да прочетете интервюто в оргинал тук