Назад

30-09-2020г.

ДОБРИ НОВИНИ ОТ БОЖОЛЕ!

ДОБРИ НОВИНИ ОТ БОЖОЛЕ!

Септември 2020

Тази година в Божоле беше горещо, регистрирайки нови рекорди в региона с температури, надвишаващи 40 градуса по Целзий. Лозовите масиви успяваха да си отдъхнат от жарките слънчеви лъчи единствено благодарение на прохладните нощи и редките превалявания от дъжд. Изпреварвайки обичайния си ритъм на растеж, насажденията започнаха да цъфтят още в средата на месец май, а благоприятното и топло време бързо успя да разсее всякакви тревоги, свързани с пролетната слана и опасността от болести.

Високите температури в съчетание с обилните дъждове, които донесе краят на месец юли, ускориха процеса на узряване на гроздето и така лозята, благоприятствани от климатичните условия, продължаваха да процъфтяват. Точно тогава правилният момент настъпи и нямаше нужда от повече чакане. За мнозина то може да е от полза, но ключовото тук е бдителност и поглед към детайла.

На 10 август Денис Лапалу и неговият екип посетиха винарната ни, за да разгледат и изследват прецизно всеки декар от насажденията и да планират следващия етап от процеса. За първи път от 2003 година насам получихме първото грозде едва на 18 август. Реколтата беше готова за обиране под жаркото слънце.

Дори само един-единствен дъждовен ден бе дарил лозята със свеж дъх и виталност - нещо, от което някои от тях изключително много се нуждаят, а прекрасното време впоследствие подобряваше ежедневно качеството на гроздето. Благодарение на тези отлични климатични условия постигнахме първокласно ниво на реколтата.

Вкусвайки гроздето, ние вече бяхме напълно наясно с огромния потенциал, който се таи в сочната му сърцевина. Неговото чудесно качество бе в резултат на перфектен баланс между анализ на различни параметри - захар, киселинност, градус и pH, които бяха повече от обещаващи.

Цветът на гроздето е наситен, с пурпурночервен и тъмновиолетов оттенък, а ароматът му е пъстър и щедър - с дихание на тъмни плодове като касис и боровинка, но също така ягода, малина и дори пъпеш. Вкусът му е интензивен, плътен и с богата структура, а танините добавят пълноценен, дълбок и забележителен завършек.

Следващите петнайсет дни на дегустация ще ни позволят да селектираме и изберем купажа, в който ще се влюбим.

Очаквайте скоро още добри новини от Божоле.

Франк Дюбов