Назад

VINA SENA

Аконкагуа Вали, Чили  

www.sena.cl

На испански думата ‘Sena’ има много значения. Едно от тях е отличителна черта или личен почерк. Създадено през 1995 г., Vina Sena е първото вино-икона от Чили. По време на първата си визита в Чили през 1990 г., Робърт Мондави, преоткрива големият потенциал за производство на добро вино в страната. Тогава среща Едуардо Чадуик, чиято изба – Vina Errazuriz – е създадена през 1870 г., и оттогава до днес произвежда качествени чилийски вина. Те откриват, че имат страст към виното и стремеж към съвършено винопроизводство. Формират партньорство за производство на първото Вино-Икона от Чили през 1995 г. Виното Sena става символ на тези две фамилии и осъществяването на техните мечти - да покажат потенциала на Чили като винена страна, чрез създаването на истинско вино от световна класа. Екипът на Мондави и Ерасурис четири години търси идеалният тероар за Vina Sena и през септември 1999 г. се сдобиват с лозe. Този уникален имот се намира на запад от долината Аконкагуа, на 41 км от Тихия Океан и на 120 км северно от Сантяго - столицата на Чили. Долината Аконкагуа е избрана заради идеалният й лозарски климат, с дъждовни зими и сух вегетационен период. Крайбрежните ветрове, които духат леко по долината всеки следобед , следват пътя на изключителната напречна топография, охлаждайки дългите, горещи летни дни. Преди да направят избора си за лозе, екипът на Ерасурис и Мондави провежда анализ на температурите в различни области на долината, за да се определи специфичния микроклимат. 

Инсталирани са метеорологични станции на няколко места за измерване на температурните вариации на различни височини, движещи се от крайбрежието към брега. Обграждащите хълмове са покрити с коренна растителност. Пътят към имота минавава през величествена гледка на ориенталски явор; същият път води до Националния парк “La Campana” - най-големият естествен резерват на чилийски палми. Колувиалните почви на лозето предлагат голямо разнообразие от добре дрениран чакъл, скала и глинеста почва. Лозето се управлява, следвайки принципите на биодинамиката. Tалантлив екип от лозари и винопроизводители, ръководен от Едуардо Чадуик, отговаря за развитието на Sena чрез биодинамично обработване на земята. Едуардо Чадуик е изследвал и изучавал биодинамично лозарство. По думите му: “Искам Sena да бъде уникален винен тероар, който има вкус на мястото, където се отглежда и съм убеден, че преминаването към биодинамично лозарство ще го постигне.” Екипът на Sena се ръководи от Едуардо Чадуик, Хорхе Фигероа - лозар и Франсиско Байтик - уайнмейкър на Vina Errazuriz.

Мисията на Sena е да произвежда вино от световна класа, като улавя същността на най-доброто грозде и на тероара в долината Аконкагуа. Екипът винопроизводители на Sena постига това като създава комбинация от шест класически червени сорта: Каберне Совиньон, Мерло, Карменер, Каберне Фран, Пти Вердо и Малбек. Каберне Совиньон осигурява структурата, докато другите сортове добавят фина краска и елегантност, които класифицират виното Sena като комплексно вино от висок клас.