Назад

LIS NERIS   

Фриули, Италия    

www.lisneris.it

Lis Neris се намира в центъра на известния лозаро-винарския район Friuli в селцето San Lorenzo, между словенската граница на север и десния бряг на реката Isonzo на юг. Повече от 600 декара лозя са засадени в най-красивата част на широк шелф от варовиков чакъл, довлечен от водите на разтопените ледници на Източните Алпи. Заради непосредствената близост до морето, климатът е типично средиземноморски, с големи дневни температурни амплитуди, които водят до бавно зреене на гроздето и като резултат дава здрави и балансирани плодове с интензивен вкус и аромат. San Lorenzo, което се намира в по-хладна област, е място, където се отглеждат предимно бели сортове.

1981 г. е повратна точка в историята на винарната. Това е годината, през която се въвежда нов подход в производството, целящ повишаване на качеството. Белите вина се оказават най-добрият израз на местния тероар и затова се превъръщат във фокус на мисията на Lis Neris.

Алваро Пекорари, президент и собственик на избата,i стартира фамилният бизнес в средата на 70-те, на много млада възраст.
Това e време на големи промени. Алваро е един от протагонистите на времето и региона. Той е не само собственик, но също създател на това, което днес е Lis Neris.