Назад

DOMAINE FOUASSIER

Сансер, Франция   

www.fouassier.fr

Фамилията Fouassier, установена от няколко поколения в най-високата част на Сансер, принадлежи към най-старите фамилии от тази област. Понастоящем, деветото и десетото поколение работят заедно. Domaine Fouassier произвежда вина в Sancerre, но търгува и с вина от Pouilly-Fumе, Menetou Salon и Quincy. Земята им обхваща 56 хектара и включва, както следва: 80 % сорт совиньон и 20 % сорт пино ноар. Съчетавайки традиционните методи, които се предават от десет поколения, със съвременната биодинамична култура, семейството разглежда околната среда като наследство, което ще предадат на бъдещите поколения. Domaine Fouassier е една от трите сертифицирани биодинамични изби в Sancerre, от Domaine Fouassier смятат, че околната среда трябва да се уважава, защото в крайна сметка околната среда е тяхното препитание и наследство.   

Екологично лозарство в Лоара

Централните лозя на Лоара се превръщат в подходящо място за екологично лозарство във Франция. Като един от най-старите и най-големи имоти в Sancerre, Domaine Fouassier постига органично и биодинамично сертифициране, това има огромно въздействие върху региона като цяло. Постигането на тези сертификати зависи не само от това какво се прави в собственото им лозе, но влияние оказва също така и начина, по който техните съседи обработват земята си и употребата на химикали и торове в нея. Никое лозе не е самостоятелен остров; в случай, че в съседното лозе се използват и се пръскат химикали, това може да повлияе на околните лозя.

   

Биодинамично лозарство

Въпреки това, биодинамичното лозарство е много повече от това просто да се забрани използването на химикали. То се основава на принципите, дефинирани през 1924 г. от Рудолф Щайнер. Динамиката зависи от приложението на растителна, животинска и минерална материи в точно определени моменти по време на годишния цикъл на лозята. Земята се разглежда като организъм сам по себе си. 

Става въпрос за грижи за земята чрез внимателно внимание към здравето на лозата и почвата. На основно ниво се счита, че това е превантивно "изцеление" на земята, вместо реактивно фиксиране на проблемите чрез бързо добавяне на химикали и използване на машини.   

Резултатът от подобреното качество на почвата

В Domaine Fouassier смятат, че "подобряването на качеството на почвата с голямо разнообразие от бактерии" води до растение /лоза/  " по-добре закотвено, с по-плътни, по-развити и дълги корени." Това означава не само по-добро развитие на листата и цвета, но  също така, чрез по-дълбокият корен лозята имат достъп до минерали и хранителни вещества, намиращи се на доста по-дълбоко ниво под повърхностния слой.   

Domaine Fouassier създава вина върху площ, която се простира върху трите основни типа почви за Сансер от 80-те години насам – варовикова, глинесто-варовикова и камениста. Органичното земеделие изключва каквото и да е молекулярно синтетично растение, ГМО, пестициди и други химически торове. Един от водещите лозунги на домейна e: "Отношение към земята".   

Жул Фуасие (Jules Fouassier) - вдъхновение

Вдъхновение за сегашното поколение, Беноа и Пол, е прадядо им Жул Фуасие. През 1900 г. той е първия в Сансер, който поставя име на сингъл винярд лозе върху етикета на виното, като по този начин признава разликата, която всеки тероар има върху крайният продукт, виното. Повече от 100 години по-късно, Беноа и Пол отвеждат това до друго ниво, като се фокусират дори още по-сериозно върху влиянието върху лозята. Резултатът са вина, които представляват интензивен израз на сложния гоблен от почви, които семейство Фуасие в Сансер притежават и обработват.