Назад

DE MORGENZON

Стеленбош, Южна Африка   

www.demorgenzon.com

   

   

De Morgenzon, или "Сутрешното слънце". Наречена е така, тъй като това е първата част от долината Stellenbosch, която "вижда" сутрешното слънце, поради високата си надморска височина и аспекти. Земите на De Morgenzon покриват най-южните и източни склонове на Ribbokkop с изглед към върха Kanonkop.   

1652

Носът на Добрата Надежда е създаден от Холандската Източно Индийска Компания през 1652 г. като станция за зареждане на гориво за техния флот, необходимо за дългия път на изток до Батавия (днес Индонезия) или обратно до дома, в Холандия. Без да зареждат вкусни южноафрикански плодове, зеленчуци и месо, всички моряци биха се подложили на скорбут, преди да стигнат до края на дългите си пътувания. В края на краищата това са били годините на мореплаването и за месеци, прекарани в морето.   

1679

Холандският губернатор Саймън ван дер Стел основава Стеленбош през 1679 година. De Morgenzon първоначално е част от Uiterwyk, една от най-старите ферми в Южна Африка. През 1682 г. "външният район" на Uiterwyk е даден за управление на Dirk Cauchet, Coetzee, Coetze, Kotzee, Coetchee или Koetchee, така се появява името му при всяка промяна в записите (това е доказателство, че Министерството на вътрешните работи не се е подобрило в годините). Най-накрая му е дарен от губернатора Willem Adriaan van der Stel в 1699.

2003

През 2003 г. Wendy и Hylton Appelbaum купуват De Morgenzon и оттогава са превърнали De Morgenzon в 224 акра градинско лозе, където между лозята растат изобилие от диви цветя.

WENDY APPELBAUM

Wendy Appelbaum председателства De Morgenzon Estate, лозарско стопанство и селскостопански бизнес в Stellenbosch. Чрез фондацията "Уенди Апълбаум" нейната компания инициира, избира и управлява програми, които засягат главно здравните и образователните интереси и тревогите на южноафриканските жени.

Appelbaum управлява, попечителства и е член на многобройни организации, регистрирани както в Южна Африка, така и в чужбина, включително медицинския център Wits Donald Gordon (Pty) Ltd, следдипломна преподавателска болница в университета Witwatersrand; Фондацията "Доналд Гордън", най-голямата частна благотворителна фондация в Африка; световния фонд за природата на Южна Африка (WWF-SA). Appelbaum е член на Harvard University’s Women’s Leadership Board и на Harvard’s Global Advisory Councilи и също е член на International Women’s Forum and Board member of Synergos Africa.

По-рано е била заместник-председател на женското "Investment Portfolio Limited" (Wiphold Limited), първата компания, контролирана от жени, листвана в JSE, с активи, които надвишават милиарди милиарди.   

HYLTON APPELBAUM

Hylton Appelbaum е доверител на Kagiso Trust и директор на дъщерните си дружества Kagiso Capital и Kagiso Media. Освен това е председател на Mindset Network, изпълнителен попечител на Фондация "Доналд Гордън", доверител на Liberty Community Trust и на Impumelelo Social Innovations Center. Той също така е член на борда за социална отговорност на PWC и доверител на детския фонд "Нелсън Мандела".

THE WINEMAKER

Chief Executive and Cellarmaster   

Карл (Carl Van der Merve) се присъединява към De Morgenzon през юли 2010 г. и в момента изпълнява ролята на Cellarmaster и главен изпълнителен директор. Заедно с успешния си екип той създава De Morgenzon като един от най-високо оценяваните винопроизводители в Южна Африка. Безбройните местни отличия включват безпрецедентната награда  Platter’s White Wine Of The Year в две поредни години, и международни Трофеи за Шардоне и Шенин Блан от Decanter World Wine. Резервата De Morgenzon Chenin Blanc печели Международният Трофей за Chenin Blanc три поредни години на International Wine Challenge в Лондон.

Карл е силно ориентиран към производството на отлични и отличителни вина, които отразяват повече от голямо винопроизводство. Заедно с екипа си във винарната и лозята, Карл създава стилове на вино, които са уникално отражение на De Morgenzon и се доказват като високо оценени от водещите световни винени съдии. Философията на Карл е проста: да се намесва колкото е възможно по-малко и колкото е необходимо. Винопроизводството в De Morgenzon е много детайлно и съсредоточено, а Карл е решен да подобрява опита си от всяка изминала година. Диплома по степен по Бизнес мениджмънт и Енология в Университета в Стеленбош и дългогодишен опит в чужбина, включително кумулативни девет месеца в две Шата в Бордо, гроздобед в щата Вашингтон и в Китай, полагат основите на Карл за изграждане на успешен бизнес и световна класа вина.

Карл твърдо вярва, че една биоразнообразна и екологично чувствителна среда с минимална намеса води до безкрайно по-добро грозде. Той е дълбоко ангажиран с устойчивото развитие на винарската индустрия в Южна Африка.

OUR GARDENS

De Morgenzon е по същество 91 хектара градина, осеяна с 55 хектара внимателно поддържани лозя. Необходимо е да се разбере физическият контекст, за да се почувстват градините - фермата се издига от около 200 метра до почти 400 метра над морското равнище и се радва на панорамни гледки, включително Cape Town, Table Mountain, Cape Point, Cape Hangklip, the Hottentots Holland mountains, Helderberg and Simonsberg с фон - океана. Синьото море и пурпурните планини неизбежно влияят върху палитрата на засаждане. За да се разбере всичко това, градината е разделена на обособени пространства. 

THE MUSIC

Ние, в DeMorgenzon Estate, вярваме, че музиката може да повлияе на растежа на лозата и на плодовете, които тя носи. Пускахме барокова и ранна класическа музика на нашите насаждения в лозята, във винарната и в избата по  цял ден и всеки ден през последните седем години. Макар че всъщност не бяхме мислили много за "съчетаване" на виното с музика в рецитал, вярваме, че музиката влияе върху аромата и вкуса на виното. Питаме се, дали както музиката може да повлияе върху начина, по който хората възприемат определено вино, може ли музиката да повлияе върху растежа на една лоза?   

Ефектът на звука и музиката върху растежа на растенията е интригуващ въпрос и през годините очарова много градинари. Въпреки, че не са извършени много научни изследвания, има няколко доклада за въздействието на здравата енергия върху растежа на растенията. Всички са докладвали положителни резултати от свиренето на хармонична или мелодична музика на растенията.

Има дори растения, които ясно доказват теорията. През 1973 г. книга, озаглавена "Звукът на музиката и растенията", която описва експериментите, проведени в колеж "Colorado Woman’s College" в Денвър, определи, че пускането на музика на растенията ги карат да растат по-бързо, по-енергично и по-здравословно.    

Доклади за растежа на рекордно големи плодове също се приписват на музиката. Например, Френски учени са култивирали домати от по 2 килограма, а британски учени са произвели 13 кг цвекло (Hou и Mooneyham, 1999). Неотдавнашните научни изследвания, проведени в Bilkent Uiversity в Турция, в сътрудничество с Музикалната академия на правителството в Азербайджан, установиха, че класическата музика има положително въздействие върху растежа на корена.

   

   

THE TERROIR

Когато купихме De Morgenzon, използвахме сателитни и исторически данни, както и преглед на физическите фактори, за да анализираме внимателно нашият климат (включително данни за температурата, модели на слънчева радиация, записи за валежите, часове за вятър и слънчева светлина). Освен това, възложихме подробен анализ на почвата (състояние на хранителните вещества, физични свойства, дълбочина, цвят и хидроложки свойства) и предприехме топографско проучване (надморска височина, стръмни склонове, форма на наклона, терен, откритост на ландшафта и модели на дренаж).

Това ни позволи да определим нашият избор на подложки, нашият ред и разстояние между растенията и нашата посока. Вярваме, че създадохме лозовите ни редове в хармония с терроара, слънцето и елементите.

Нашите безкрайно стари и разнообразни почви се състоят основно от добре дренирани видове Oakleaf и Tukula, които първоначално са развити от гранитна основа.