Назад

CHATEAU BONNET

Бордо, Франция   

www.andrelurton.com

Château Bonnet се намира в община Grézillac, в северната част на Entre-Deux-Mers, на около 10 километра южно от историческия град Saint Emilion. То е разположено с изглед към долината на река Дордон. Историята на имота датира от 16-ти век, когато е принадлежал на богато семейство търговци от Libourne. Шатото е построено през втората половина на 18 век. През 1953 г., Андре Люртон наследява от дядо си първото си шато - Château Bonnet, което е само с 300 декара площ. По това време в региона се произвеждат, сладки бели,  без каквото и да е успех, но г-Андре Люртон е убеден, че почвите са много по-подходящи за сухи бели вина. Той променя стандартите за AOC (Защитено наименование за произход), за да може да произвежда висококачествени бели сухи вина. Също така създава и енологична лаборатория. Днес, невероятни бели вина се произвеждат в Aнтр- дьо- Мер и 3000 декара лозя обграждат Château Bonnet, което се е превърнало в главния офис на компанията. Андре Люртон сега е един от най-големите производители на бутилирано вино, който продава по света една бутилка висококачествено вино на всеки 15 секунди.

От 1965 г. Андре Люртон започва да изкупува изоставени лозя с висок потенциал в област, в която той се влюбва - в северната част на Graves, най-старият район, в който се произвеждат вина Бордо. Стъпка по стъпка, той купува няколко имота. През 1987 г., е родена апелацията Песак-Леонян (Pessac-Leognan).
Дори и Песак-Леонян да е млада апелация, която съставлява по-малко от 1% от общото производство на вината от Бордо, тя бързо си спечелва добра репутация сред клиентите, заради отличната стойност на вината спрямо парите, които се плащат.

Андре Люртон е третият по големина частен собственик на шата в Бордо, с повече от 10 шата и 200 служители, посветени на осигуряването на най-добро качество за клиентите си. Качеството е пръв приоритет. Стремежът на живота на Андре Люртон е да изрази уникалния тероар и личността на всяко едно вино. 

Младите лози, от които се нуждае избата, се отглеждат в собствена оранжерия (200,000 лози), а след това биват пресадени в лозовите полета. Цялото оборудване, което се използва, е собственост на компанията, пионер в използването на иновативни технологии (винтови капачки, автоматизирани сортировъчни маси, анаеробни преси и др.). През 2012 г. също така се поставя началото на сътрудничество между Vignobles André Lurton и световно-известният енолог Мишел Ролан. Сега той се грижи за червените вина в два от имотите на компанията - Château La Louvière и Château Couhins-Lurton.
Той предоставя ценни съвети за бленда на реколта 2012. За реколта 2013 г., това сътрудничество е разширено на всички нива - от производството на грозде лозето, чак до винарната.