Назад

CHAMPAGNE HENRIOT

Шампан, Франция

www.champagne-henriot.com

СЕМЕЙСТВОТО АНРИО НАПУСКА РОДНИЯТ СИ ЛОРАН

През 1640 г. семейство Анрио се установява в Шампан и започва да развива своя бизнес, като добавя виното към семейните си дейности.

След купуване на земя за засаждане на лозя, семейството придобива знания за лозарството и става експерт по своите тероари.

ВДЪХНОВЕНИЕТО НА АПОЛИН АНРИО

Трактатът „Manière de cultiver la vigne et de faire le vin en Champagne“, публикуван през 1718 г., приписван на Canon Godinot, е източник на вдъхновение за Аполин Анрио, основател на Maison Henriot.

ЖЕЛАНИЕТО НА АПОЛИН АНРИО

През 1808 г. Аполин Анрио, млада вдовица на Никола Анрио, основава Мезон Анрио.

Собственик на лозе в сърцето на Монтан дьо Реймс, Аполин изпитва дълбока любов към региона  Шампан, към красотата на неговите лозя и неговите пейзажи. Така се ражда желанието й „Да хвърли светлина върху земите си чрез шампанско“.

След това тя основава Къщата и създава първото кюве Henriot, сега известно като Henriot Brut Souverain.

АЛИАНС НА ДВЕ ЛОЗЯ

През 1880 г. правнукът на Аполин Анрио, Пол Анрио, се жени за млада жена от Кот де Блан, Мари Марге. Този брак се оказва истински преход и развитие за  лозята на Мезон Анрио.

Първоначално лозята на Домейна са съставени изключително от три крю парцела от Montagne de Reims, засадени с Pinot Noir, като в последствие към тях са добавени три крю парцела,засадени с шардоне от едни от най-престижните крю апелации в Côte des Blancs: Avize, Le Mesnil-sur-Oger, Chouilly.   

ПЪРВИЯТ ПОЧВЕН АНАЛИЗ

Много от наследниците на Аполин, обучени като селскостопански инженери, допринасят за развитието на експертния опит и засилването на грижите, полагани за лозята. През 1920 г. семейството извършва редица анализи на почвата. Така Maison Henriot стартира проект за познаване на почвата по това време.

РАЗНООБРАЗИЕТО НА ВИНАТА РЕЗЕРВИ

В началото на 70-те години на миналия век Жозеф Анрио, 7-мо поколение от семейство Анрио, решава да подобри колекцията от библиотечни вина от Maison Henriot, дейност, инициирана от Аполин Анрио повече от два века по-рано, когато тя основава Къщата.   

ЖОЗЕФ АНРИО   

Седмо поколение наследник на семейството, Жозеф се превръща в истински сериозен играч в историята на Шампан от 20ти век. Докато управлява собствената си шампанско къща Henriot, той закупува също Шампанско къщата Charles Heidsieck през 1976, като я продава на гиганта Remy- Martin декада по-късно.    

Жозеф Анрио слива Henriot с Veuve Cliquot, която той също управлява.   

През 1994 г. Жозеф напуска Veuve Cliquot и взема Henriot  със себе си, губейки семейни лозя в процеса на разделяне на компаниите.     

Станислас Анрио, негов син, управлява Къщата до 2010 г, преди неговият по-млад брат Томас да вземе управлението.   

Турбуленцията в управлението настъпва след смъртта на Жозеф през 2015 г. Томас напуска компанията, и в момента няма член на семейството, който да е намесен в управлението и работещ в компанията.   

Henriot е част от семейната груп La Vigie Group, която притежава Bouchard Pere et Fils и William Fevre.   

Лоран Фресне, управник на избата от 2006 г, още повече подобрява отличното така или иначе качество на Henriot.   

Къщата остава вярна на нейния доминиращ Шардоне стил, на нейния елегантен стил.   

Фреснет полага още и още усилия, за да подчертае и усъщвършенства свежестта и чистотата като стил на Henriot.   

Силен бранд на Френския пазар, Henriot е все още сравнително непознат бранд на международния пазар. Това не е много учудващо, тъй като вместо маркетинг, къщата полага огромни усилия във вината си, които се реализират на пазара, когато са наистина готови за пиене.    

Елегантната душа и стил на Брут Суверан печели от топ качеството на шардонето, което развива чудесни препечени анобати с времето.   

Очарователният им Нон-винтидж Блан де блан с неговите кремообразни и препечени тонове е трудно за конкуриране вино в категорията си.   

Бледият цвят и изящните аромати на червени горски плодове, заедно с вкусните препечени тонове на елегантното им  Розе е едно от най-добрите на пазара в категорията си.   

Пррестижното им кюве 38 е нещо неповторимо като концепция в Шамапн. Гурмандско шампанско, готово да впечатлява.