Назад

CHAMPAGNE HENRIOT

Реймс, Франция

www.champagne-henriot.com

СЕМЕЙСТВОТО АНРИО НАПУСКА РОДНИЯТ СИ ЛОРАН

През 1640 г. семейство Анрио се установява в Шампан и започва да развива своя бизнес, като добавя виното към семейните си дейности.

След купуване на земя за засаждане на лозя, семейството придобива знания за лозарството и става експерт по своите тероари.

ВДЪХНОВЕНИЕТО НА АПОЛИН АНРИО

Трактатът „Manière de cultiver la vigne et de faire le vin en Champagne“, публикуван през 1718 г., приписван на Canon Godinot, е източник на вдъхновение за Аполин Анрио, основател на Maison Henriot,

ЖЕЛАНИЕТО НА АПОЛИН АНРИО

През 1808 г. Аполин Анрио, млада вдовица на Никола Анрио, основава Мезон Анрио.

Собственик на лозе в сърцето на Монтан дьо Реймс, Аполин изпитва дълбока любов към региона на Шампан, към красотата на неговите лозя и неговите пейзажи. Така се ражда желанието й „Да хвърли светлина върху земите си чрез шампанско“.

След това тя основава Къщата и създава първото кюве Henriot, сега известно като Henriot Brut Souverain.

ПЪРВИЯТ ПОЧВЕН АНАЛИЗ

Много от  наследниците на Аполин, обучени като селскостопански инженери, допринасят за развитието на експертния опит и засилването на грижите, полагани за лозята. През 1920 г. семейството извършва редица анализи на почвата. Така Maison Henriot стартира проект за познаване на почвата по това време.

РАЗНООБРАЗИЕТО НА ВИНАТА РЕЗЕРВИ

В началото на 70-те години на миналия век Жозеф Анрио, 7-мо поколение от семейство Анрио, решава да подобри колекцията от библиотечни вина от Maison Henriot, дейност, инициирана от Аполин Анрио повече от два века по-рано, когато тя основава Къщата.   

АЛИАНС НА ДВЕ ЛОЗЯ

През 1880 г. правнукът на Аполин Анрио, Пол Анрио, се жени за млада жена от Кот де Блан, Мари Марге. Този брак се оказва истински преход и развитие за  лозята на Мезон Анрио.

Първоначално лозята на Домейна са съставени изключително от три крю парцела от Montagne de Reims, засадени с Pinot Noir, като в последствие към тях са добавени три крю парцела,засадени с шардоне от едни от най-престижните крю апелации в Côte des Blancs: Avize, Le Mesnil-sur-Oger, Chouilly.