Назад

WEINGUT ROBERT WEIL

Райнгау, Германия  

www.weingut-robert-weil.com

“Това сега е суперзвездата на региона Райнгау ", Stephen Brook, The Wines of Germany

"Стилът на Робърт Вайл е непогрешим. Има абсолютен минерален цитрусов плодов аромат в сухите вина, които нямат ръбата киселинност и кресчендо на концентрация, а в сладките вина ще откриете вкуса на бяла праскова.” , Freddy Price, Riesling Renaissance


Лозя са били култивирани във Weingut Robert Weil в продължение на четири поколения. Основателят на имението, д-р Робърт Вайл, закупува първите лозя в Kiedricher Berg през 1867 г. По това време той все още е бил професор по немски в Сорбоната в Париж, докато събитията преди Франко-Пруската война (1870 / 71) го принуждават да напусне. Той купува имението на покойния английски баронет, Сър Джон Сътън, в Kiedrich - село в Райнгау, датиращо от 905 г., и се заселва там. Сър Джон Сътън, доста заможен мъж и покровител на изкуствата, идва за първи път в Kiedrich през 1857 г., в хода на една от неговите художествени обиколки. Той се влюбва в неговия уникален ансамбъл от архитектурни съкровища - Готическата църква Свети Валентин; множество аристократични имоти, датиращи от Средновековието, Ренесанса и Бароковият период; и руините на замъка Scharfenstein на избирателите на Майнц, както и в лозята и горите, заобикалящи провинцията. До смъртта си през 1873 г., той инвестира значителни суми за запазване на ценностите на църквата и нейния хор, известен със грегорианските песнопения.
Към 1875 г. в допълнение към работата му като журналист, д-р Робърт Вайл разширява винарските си имоти чрез придобиване на най-добрите парцели на Kiedricher Berg. 

Благодарение на неговата безкомпромисна, качествено ориентирана лозарска философия, имението се развива бързо и неговите вина скоро започват да се дистрибутират извън Германия. Тогава, Riesling Auslesen на д-р Робърт Вайл се сервира като бeлия винен еквивалент на велики червени Бордо вина в много Европейски империи и в Кралските дворове. Riesling Gragfenber, реколта 1893 помага за разпространяването на известността на имението в целия свят. В Кралския двор на Австрия са закупени 800 бутилки от реколта 1893 Auslese Kiedricher Berg за шестнадесет златни марки за една бутилка - една изумителна цена дори и в тези дни, когато вината ризлинг от Rheingau вече са едни от най-скъпите в света на виното.

Не само благородниците пият Weil в началото на века, но също така и процъфтяващата средна класа. Auslesen Kiedricher Berg вината са в лист а с вина на хотел Adlon в Берлин, както и в други изтъкнати хотели в цяла Европа. През 1928 г., по време на първото си пътешествие до Ню Йорк, виненият лист на дирижабъла "LZ 127 Graf Zeppelin" включва "1920 Kiedricher Grafenberg Trockenbeerenauslese Best Cask No. 20" от Robеrt Weil.

Имотът на Weingut Robert Weil се състои от 90 хектара (222 дка) лозя, засадени със 100% Ризлинг. Wilhelm Weil, правнук на основателя на имението, продължава традицията на безкомпромисни, качествено ориентирани практики в лозята и в избата. Историческото имение, ултра-модерните изби и Винотеката са рамо до рамо с красивия парк - синтез на старото и новото, който се отразява във философията на винопроизводството на имението.