Сорт: Совиньон
Совиньон блан е международен сорт грозде, който вирее в много райони на света. Двете водещи школи са френски. Долината на Лоара произвежда стил вино, което е силно ароматно, солeновато и минерално, докато в Бордо, където този сорт често се комбинира със сорта семийон, се характеризира с добра структура и тяло. И в двата случая само най-добрите примери ще бъдат елегантни и изискани.
Почви: Десният бряг на река Исонцо има каменисти и топли почви, които са от решаващо значение, за да получат вината по-голяма структура.
Климат:...
Сорт: Совиньон
Совиньон блан е международен сорт грозде, който вирее в много райони на света. Двете водещи школи са френски. Долината на Лоара произвежда стил вино, което е силно ароматно, солeновато и минерално, докато в Бордо, където този сорт често се комбинира със сорта семийон, се характеризира с добра структура и тяло. И в двата случая само най-добрите примери ще бъдат елегантни и изискани.
Почви: Десният бряг на река Исонцо има каменисти и топли почви, които са от решаващо значение, за да получат вината по-голяма структура.
Климат: Характеризира се с широки температурни амплитуди поради ветрове, идващи от Балканите и от Средиземноморският приток от морето наблизо. Тези аспекти, взети заедно, създават подходящи условия за един "фриулиански стил" на сорта совиньон блан в тази област.
Лозя: Средната възраст на лозята е 25 години. в тази област
Винификация: Ферментацията протича в съдове от неръждаема стомана при температура между 20 - 22 градуса C, последвана от зреене върху фините утайки в съдове от неръждаема стомана и 500 литрови Френски дъбови бъчви в продължение на 11 месеца, с чест батонаж. Виното отлежава в избите в продължение на 8 месеца след бутилиране.
Описание: Чист израз на совиньон блан. Показва добра сортова персоналност с интензивни и рафинирани аромати. Цветя, градински чай, зелена ябълка и минерални нотки се смесват заедно с елегантност. Небцето хармонира добре с носа, който е свеж и балансиран.
Потенциал на отлежаване: 6 - 10 години.