Сорт:
Винификация: Температура на ферментация: Малолактична ферментация: Зреене в дъбови бъчви:
18-20 °C
Характеристика: Смята се, че произхожда от Изтока от иранския град Чираз. Въпреки това, през 1998 г. генетичните изследвания установиха със сигурност, че Сира идва от северната част на Côtes du Rhône и че е естествена кръстоска между Dureza и Mondeuse Blanche.
Извън любимия си район сортът е бил пренебрегван дълги години поради ниския си добив и липсата на устойчивост към определени болести.
Днес това вече не е така и Сира е разширена из долината на Рона и в Прованс...
Сорт:
Винификация: Температура на ферментация: Малолактична ферментация: Зреене в дъбови бъчви:
18-20 °C
Характеристика: Смята се, че произхожда от Изтока от иранския град Чираз. Въпреки това, през 1998 г. генетичните изследвания установиха със сигурност, че Сира идва от северната част на Côtes du Rhône и че е естествена кръстоска между Dureza и Mondeuse Blanche.
Извън любимия си район сортът е бил пренебрегван дълги години поради ниския си добив и липсата на устойчивост към определени болести.
Днес това вече не е така и Сира е разширена из долината на Рона и в Прованс, Лангедок Русийон и югозапад. Близо 50 000 хектара в момента са засадени във Франция (110 000 хектара Сира на планетата), повече от половината в Лангедок Русийон, където по-голямата част от Сира е избрана за производство на нашите вина.
Описание: Розето разкрива прекрасни свежи плодови вкусове и е меко и енергично. Утоляващо жаждата, добре балансирано и силно ароматно вино.