Винификация: Кратка мацерация от 3 до 5 дни, а в лозята се работи целогодишно, тъй като сортът гаме е много капризен. Ферментация при контролирана температура между 25 - 28 градуса С. Прилага се 100 % малолактична ферментация. Специфичното за плодовия характер на младите вина от Божоле е технологията на винификация, която се използва - така наречената въглекисела мацерация. При нея гроздето не се смачква предварително, като целта е зърната да останат цели. Процесът на гроздобер в Божоле е ръчен.
История: По стар френски обичай, след Деня на Всички Светии, бистрата...
Винификация: Кратка мацерация от 3 до 5 дни, а в лозята се работи целогодишно, тъй като сортът гаме е много капризен. Ферментация при контролирана температура между 25 - 28 градуса С. Прилага се 100 % малолактична ферментация. Специфичното за плодовия характер на младите вина от Божоле е технологията на винификация, която се използва - така наречената въглекисела мацерация. При нея гроздето не се смачква предварително, като целта е зърната да останат цели. Процесът на гроздобер в Божоле е ръчен.
История: По стар френски обичай, след Деня на Всички Светии, бистрата на Лион предлагали на своите клиенти младото вино, Beaujolais Nouveau, произведено от местните винопроизводители. Много журналисти, хора на изкуството, членове на парижката интелигенция (парижани, изселени в Лион заради войната) откриват тази традиция и след войната я търсят и налагат в Париж. В края на шейсетте години се случва и пробива на виното Beaujolais в чужбина. Beaujolais Nouveau се представя винаги в 3-тия четвъртък на ноември. Beaujolais Nouveau се отличава с това, че е плодово, нежно и вкусно вино.
Описание: Искрящ приятен цвят, вариращ между личи и седеф. Интензивни аромати на свежи плодове: касис, розов грейпфрут, бяла праскова. Свеж, лаком и хрупкав финал на цитрусови кори.