Сорт: 70 % каберне совиньон и 30 % мерло
Château La Louvière има много очарователни аспекти. Разкошната архитектура на замъка датира от края на 18 век, но отглеждането на лозя тук датира от повече от 700 години. Първите лозя са засадени около 1310, въпреки че съвременното производство на вино датира от 17-ти век и е било под управлението на монасите от манастира Carthusian в Бордо, придобили значителен опит и талант като лозари и винопроизводители. Хората, които произвеждат вино в 21-ви век са наследили тези почитани методи, добавяйки само точният размер на...
Сорт: 70 % каберне совиньон и 30 % мерло
Château La Louvière има много очарователни аспекти. Разкошната архитектура на замъка датира от края на 18 век, но отглеждането на лозя тук датира от повече от 700 години. Първите лозя са засадени около 1310, въпреки че съвременното производство на вино датира от 17-ти век и е било под управлението на монасите от манастира Carthusian в Бордо, придобили значителен опит и талант като лозари и винопроизводители. Хората, които произвеждат вино в 21-ви век са наследили тези почитани методи, добавяйки само точният размер на иновации и модернизация,за да направят възможно най-доброто в този изключително тероар.
Почви: Дълбок чакъл.
Лозя: Средната възраст на лозите е 23 години.
Винификация: Ферментацията се провежда в неръждаеми съдове при контролирана температура между 28 - 30 градуса, в бетонни резервоари с пижеаж. Виното минава и през малолактична ферментация. Първите 12 месеца отлежава в дъбови бъчви ( 50-75 % нови) с претакане.
Реколта 2013: Рекордни валежи през първата половина на 2013. Пролетта е много хладна, дори студена (май и юни), и това предизвика голямо забавяне в цъфтежа на лозите. През юли настава много по-меко време, топло и слънчево, и продължава до прибирането на реколтата.
Описание: Красив, забележително дълбок и интензивен рубинено-червен цвят. Елегантен букет с балансирана комбинация от червени плодове и леко пикантни аромати. Това очевидно е класен каберне совиньон: щедър, плътен, и много свеж. Танинът е доста концентриран и все още е малко твърд, но е сигурно, че ще се заобли с възрастта. Стахотно вино!
Потенциал за отлежаване: В зависимост от реколтата, може да отлежава между 15 и 30 години, много екпресивно между 3-та и 5-та година.
Енолог консултант: Michel Rolland и Mikaël Laizet.