Сорт: 90% Мерло, 8% каберне совиньон и 2% каберне фран
История на етикета: Накратко, нашият етикет разказва за благородна история, блестяща от улики, които показват нашето уважавано наследство. От 1918 г. три златни медала украсяват лицето на всяка бутилка. Наградите, връчени през 1867 и 1900 г. в Парижката ‘Exposition Universelle’ гордо се намират в ляво и в центъра. Третата златна декорация е спечелена през 1895 г. в ‘Exposition Nationale, Internationale et Universelle’ на Бордо. Те заедно признават техническият напредък, както и културната мощ: стабилни символи на нашата непроменена философия.
Лозя...
Сорт: 90% Мерло, 8% каберне совиньон и 2% каберне фран
История на етикета: Накратко, нашият етикет разказва за благородна история, блестяща от улики, които показват нашето уважавано наследство. От 1918 г. три златни медала украсяват лицето на всяка бутилка. Наградите, връчени през 1867 и 1900 г. в Парижката ‘Exposition Universelle’ гордо се намират в ляво и в центъра. Третата златна декорация е спечелена през 1895 г. в ‘Exposition Nationale, Internationale et Universelle’ на Бордо. Те заедно признават техническият напредък, както и културната мощ: стабилни символи на нашата непроменена философия.
Лозя и почви: Лозето е разположено на върха на Сен Емилион, където варовиковите почви предлагат превъзходно дрениране. Това преобладаване на варовик носи неповторима свежест на вината, с минералност и деликатни танини. Резултатите са вина със силна самоличност, която е скъпа за страстните ентусиасти, за тези, които говорят за "Clos Fourtet style". Работим нежно, в едно с природата, която ни заобикаля, за да поддържаме и подхранваме почвите си.
Вината от Clos Fourtet, Premier и Grand Cru Classé, олицетворяват най-доброто от Saint-Émilion. Гладки, интригуващи и съблазнителни, чистите им естествени аромати са деликатно съчетани в очарователния израз на несравнимия потенциал на нашия тероар. Нашите вина изразяват кулминацията на всичките ни усилия, като се разкриват като времето - живи, развиващи се и зрели.
Характеристика: "Ярко, кремообразено, обилно и експлозиво във всичките си измерения, 2016 Clos Fourtet поддържа поразителна ароматна свежест и напрежение, въпреки своята интензивност. Всички елементи се поставят на мястото си без усилие. 2016 г. прекарва около четири седмици върху ципите. Новият дъб е около 60 процента. Превъзходно представяне от Шатото, което е на върха. Дегустирано три пъти."
Antonio Galloni, vinous.com, April 2017, 93/96 т.
"Един от скъпоценните камъни в реколтата, който трябва да бъде грабнат от читателите, е Château Clos Fourtet от 2016 г. Неговият наситен лилав цвят е последван от чудовищен букет от узрели къпини, касис, графит и натрошени скали и сини плодове, развивайки трюфел и минералност с отварянето на ароматите си в чашата. Този дълбок, плътен, мощен Saint-Emilion има някои прилики с Canon, но е по-дълбок и по-богат, с по-мощен, но все още елегантен стил. Това е брилянтна бутилка вино, която да скриете 4-5 години и да пиете през следващите 2-3 десетилетия. 2023 - 2053."
97 т. Jeb Dunnuck, JebDunnuck.com, февруари 2019 г.
Две големи имена стоят зад вината на Шатото:
Стефан Деренонкур
Опит: Самоук и уважаван заради трудолюбието си, Стефан е енергичен и любознателен. Инстинктивен по природа, той се задвижва от желанието да измести границите и да постави под съмнение приетата мъдрост. Стефан не налага своя винарски стил за вината, вместо това, той се гордее със запазването на израза на техния тероар.
Философия: „Обичам да определям потенциала на тероара и да се опитвам да адаптирам винопроизводството, за да изразя тероара максимално.“ Стефан се стреми да прави вина, които да се превърнат в паметници на мястото и времето.
Влияние: Стефан следи отблизо Clos Fourtet през цялата година, по време на периоди на спокойствие, както и периоди на интензивна работа. Той инспектира всеки процес с детайлен поглед, предоставяйки безупречната прецизност на вината.
Жан-Клод Берруе
Опит: Уайнмекър в Château Pétrus в продължение на повече от 40 години, Жан-Клод носи огромен опит и страхотен набор от класически знания. Обучава се в университета в Бордо, под ръководството на революционния енолог и изследовател Емил Пейно.
Философия: „Виното трябва да ви разкаже историята на мястото, от което е дошло.“ Зад тези думи се крие дълбоко смирение, убеждението, че работата на винопроизводителя е второстепенна от тази на природата.
Влияние: Жан-Клод посещава Шатото в решаващи моменти за всяка реколта: по време на прибиране на реколтата, за винификацията и за окончателното блендиране. Достатъчно рядко, за да запази външна, обективна перспектива, но достатъчно често, за да предаде неговата мъдрост на вина на Шатото..