Сорт: 88 % Мерло, 10 % каберне совиньон и 2 % каберне фран
История на етикета: Накратко, нашият етикет разказва за благородна история, блестяща от улики, които показват нашето уважавано наследство.
От 1918 г. три златни медала украсяват лицето на всяка бутилка. Наградите, връчени през 1867 и 1900 г. в Парижката ‘Exposition Universelle’ гордо се намират в ляво и в центъра. Третата златна декорация е спечелена през 1895 г. в ‘Exposition Nationale, Internationale et Universelle’ на Бордо. Те заедно признават техническият напредък, както и културната мощ: стабилни символи...
Сорт: 88 % Мерло, 10 % каберне совиньон и 2 % каберне фран
История на етикета: Накратко, нашият етикет разказва за благородна история, блестяща от улики, които показват нашето уважавано наследство.
От 1918 г. три златни медала украсяват лицето на всяка бутилка. Наградите, връчени през 1867 и 1900 г. в Парижката ‘Exposition Universelle’ гордо се намират в ляво и в центъра. Третата златна декорация е спечелена през 1895 г. в ‘Exposition Nationale, Internationale et Universelle’ на Бордо. Те заедно признават техническият напредък, както и културната мощ: стабилни символи на нашата непроменена философия.
Лозя и почви: Лозето е разположено на върха на Сен Емилион, където варовиковите почви предлагат превъзходно дрениране. Това преобладаване на варовик носи неповторима свежест на вината, с минералност и деликатни танини. Резултатите са вина със силна самоличност, която е скъпа за страстните ентусиасти, за тези, които говорят за "Clos Fourtet style". Работим нежно, в едно с природата, която ни заобикаля, за да поддържаме и подхранваме почвите си.
Вината от Clos Fourtet, Premier и Grand Cru Classé, олицетворяват най-доброто от Saint-Émilion. Гладки, интригуващи и съблазнителни, чистите им естествени аромати са деликатно съчетани в очарователния израз на несравнимия потенциал на нашия тероар. Нашите вина изразяват кулминацията на всичките ни усилия, като се разкриват като времето - живи, развиващи се и зрели.
Характеристика: "Clos Fourtet от 2015 г., e абсолютен блокбъстър, който е комбинация от 88% Мерло, 10% Каберне Совиньон и 2% Каберне Фран. Предлага интензивен нос от черни и сини плодове, много аромати на тамян, теменужки, шоколад, пълно тяло, съблазнителна, ефирна текстура, много фини танини и завършек, който просто не спира. Това е толкова елегантно, безпроблемно и елегантно, колкото става. Оставете виното с 4-5 години отлежаване в бутилката и се наслаждавайте през следващите две десетилетия."
2022 - 2042 Резултат: 98 т. JebDunnuck.com, November 2017
"Clos Fourtet е убийствена разкошна красавица от реколта 2015 г. Мощно, живо и прекрасно нюансирано вино, то излъчва класа. Мастилено червени / лилави костилкови плодове, лавандула, подправки, мента и портокалова кора придават на 2015 г. безбройни нюанси върху нюанса, но балансът на виното и пълното чувство за хармония го издигат до царството на дълбокото. През 2015 г. Clos Fourtet има малко повече тяло и резонанс, отколкото обикновено. Под всички плодове обаче 2015 г. има повече от достатъчно енергия и структурна основа, за да се пие добре в продължение на много години. Това е зашеметяващо вино от семейство Cuvelier и консултиращите ги уайнмейкъри.
Дегустирано три пъти. Период на отлежаване: 2022 - 2045
Резултат: 97 т. Антонио Галони, vinous.com, февруари 2018 г.
Две големи имена стоят зад вината на Шатото:
Стефан Деренонкур
Опит: Самоук и уважаван заради трудолюбието си, Стефан е енергичен и любознателен. Инстинктивен по природа, той се задвижва от желанието да измести границите и да постави под съмнение приетата мъдрост. Стефан не налага своя винарски стил за вината, вместо това, той се гордее със запазването на израза на техния тероар.
Философия: „Обичам да определям потенциала на тероара и да се опитвам да адаптирам винопроизводството, за да изразя тероара максимално.“ Стефан се стреми да прави вина, които да се превърнат в паметници на мястото и времето.
Влияние: Стефан следи отблизо Clos Fourtet през цялата година, по време на периоди на спокойствие, както и периоди на интензивна работа. Той инспектира всеки процес с детайлен поглед, предоставяйки безупречната прецизност на вината.
Жан-Клод Берруе
Опит: Уайнмекър в Château Pétrus в продължение на повече от 40 години, Жан-Клод носи огромен опит и страхотен набор от класически знания. Обучава се в университета в Бордо, под ръководството на революционния енолог и изследовател Емил Пейно.
Философия: „Виното трябва да ви разкаже историята на мястото, от което е дошло.“ Зад тези думи се крие дълбоко смирение, убеждението, че работата на винопроизводителя е второстепенна от тази на природата.
Влияние: Жан-Клод посещава Шатото в решаващи моменти за всяка реколта: по време на прибиране на реколтата, за винификацията и за окончателното блендиране. Достатъчно рядко, за да запази външна, обективна перспектива, но достатъчно често, за да предаде неговата мъдрост на вина на Шатото..