93 т. Wine Advocate
Сорт: 100% Санджовезе
Лозя: Гроздето за Chianto Cassico Rancia идва от едноименното лозе в зоната на Chianti Classico. Лозето Rancia носи името си от една от фермите в имението, навремето била Бенедиктински манастир. Намира се в Кастелнуово Берарденга, разположено на 400 - 420 метра надморска височина, с югозападно изложение, обхваща около 6,25 хектара. При по-новите насаждения се използва генетичен материал, селектиран от стари лози от лозето Rancia.
Почви: Почвите са алберезе, класически за района, на основата на варовик и пясък, както и т.н галестро (мергел)в някои...
93 т. Wine Advocate
Сорт: 100% Санджовезе
Лозя: Гроздето за Chianto Cassico Rancia идва от едноименното лозе в зоната на Chianti Classico. Лозето Rancia носи името си от една от фермите в имението, навремето била Бенедиктински манастир. Намира се в Кастелнуово Берарденга, разположено на 400 - 420 метра надморска височина, с югозападно изложение, обхваща около 6,25 хектара. При по-новите насаждения се използва генетичен материал, селектиран от стари лози от лозето Rancia.
Почви: Почвите са алберезе, класически за района, на основата на варовик и пясък, както и т.н галестро (мергел)в някои области. Първата реколта е 1983 година.
Винификация: След качествен подбор на гроздовете, следва ронкане и преса. Ферментацията и мацерацията се провеждат в съдове от неръждаема стомана, в продължение на 16 - 20 дни, при температура между 28 ° и 30 ° C, с програмирани дневни изпомпвания. През март-април виното се премества в нови Френски дъбови бъчви. След 18 - 20 месеца съзряване, финалният бленд се бутилира, след което отлежва в бутилка в продължение на минимум 6-8 месеца.
Описание: Рубинено-червен външен вид с богати, интензивни тонове. Пикантен нос с флорални нотки на горски плодове (червени и черни), придружени от минерални впечатления и леки препечени нотки. Подправки отново се появяват на небцето, което показва твърди, но гъвкави танини, а финалът е енергичен и стегнат. Виното е завладяващо със своя богат вкус, подкрепен от свежа киселинност.
Най-добро за консумация: 2015 - 2028